Müüsleri ja Köisi külad tulevad kokku

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonivõim ei suutnud taluda Eesti rahva saavutusi ega Eesti Vabariigi ajalugu: nagu mujal Eestis, purustati ka Müüsleri mälestussammas kui võiduka Vabadussõja tähis.
Müüsleri mälestusmärgil oli siiski õnne: seda ei õhatud ega taotud tükkideks, vaid lükati 1949. aastal teehöövliga lihtsalt pikali ja jäetigi sinnasamasse vedelema.
Et halli graniitrahnu taotud tekst ning Vabadusristi ja mõõga kujutis jäid vastu mullapinda, siis pikali olev kivimürakas võimuesindajaid rohkem ei häirinud.  
Nii oligi 1988. aasta suvel, kui Järvamaa Muinsuskaitse Seltsi, Rahvarinde ja  Oktoobri kolhoosi esindajad olid otsustanud mälestussamba taastada, võimalik see uuesti üles ehitada algosistest.
Ajalugu kordus. Nagu 1934. aastal, nii tehti ka nüüd enamik ettevalmistus- ja heakorratöid ära talgute korras. Inimesi tuli Järvamaa kaitsjaid meenutava samba taastamisele üle Eesti: Paidest, Türilt, Pärnust, Tallinnast, Koerust, Järva-Jaanist ja mujalt. 
Mälestusmärgi pidulik taasavamine leidis aset 27. augustil 1988. Samba avas Eesti Sõjameeste Järva Ühingu esimees Jaan Arvola, seda pühitses EELK Järva praost Harald Meri. Taas uppus samba jalam lillepärgadesse ja -korvidesse.
Tee Müüsleri samba juurde ei rohtu. Siin käib nii kohalik rahvas kui ka kõiksugu tähtsad tegelased üle Järvamaa vähemasti kolm korda aastas riigipühi tähistamas. 
Kohalikud on ka need, kes vabatahtlikult ikka jälle talgu korras aeg-ajalt samba aluse samblast puhtaks kaabivad ning kõnnitee ja puudealused prahituks rehitsevad. Et oleks omal ilus tulla ja teistel kena vaadata. Järvamaa kaitsjad väärivad seda.
Okupatsioonivõim ei suutnud taluda Eesti rahva saavutusi ega Eesti Vabariigi ajalugu: nagu mujal Eestis, purustati ka Müüsleri mälestussammas kui võiduka Vabadussõja tähis. Müüsleri mälestusmärgil oli siiski õnne: seda ei õhatud ega taotud tükkideks, vaid lükati 1949. aastal teehöövliga lihtsalt pikali ja jäetigi sinnasamasse vedelema. Et halli graniitrahnu taotud tekst ning Vabadusristi ja mõõga kujutis jäid vastu mullapinda, siis pikali olev kivimürakas võimuesindajaid rohkem ei häirinud. Nii oligi 1988. aasta suvel, kui Järvamaa Muinsuskaitse Seltsi, Rahvarinde ja Oktoobri kolhoosi esindajad olid otsustanud mälestussamba taastada, võimalik see uuesti üles ehitada algosistest. Ajalugu kordus. Nagu 1934. aastal, nii tehti ka nüüd enamik ettevalmistus- ja heakorratöid ära talgute korras. Inimesi tuli Järvamaa kaitsjaid meenutava samba taastamisele üle Eesti: Paidest, Türilt, Pärnust, Tallinnast, Koerust, Järva-Jaanist ja mujalt. Mälestusmärgi pidulik taasavamine leidis aset 27. augustil 1988. Samba avas Eesti Sõjameeste Järva Ühingu esimees Jaan Arvola, seda pühitses EELK Järva praost Harald Meri. Taas uppus samba jalam lillepärgadesse ja -korvidesse. Tee Müüsleri samba juurde ei rohtu. Siin käib nii kohalik rahvas kui ka kõiksugu tähtsad tegelased üle Järvamaa vähemasti kolm korda aastas riigipühi tähistamas. Kohalikud on ka need, kes vabatahtlikult ikka jälle talgu korras aeg-ajalt samba aluse samblast puhtaks kaabivad ning kõnnitee ja puudealused prahituks rehitsevad. Et oleks omal ilus tulla ja teistel kena vaadata. Järvamaa kaitsjad väärivad seda. Foto: Kaarel Aluoja erakogu

26. augustil peetakse Müüsleri külas Müüsleri ja Köisi küla kokkutulekut, kuhu on oodatud kõik külaga seotud inimesed.

Külade päeval 26. augustil tähistatakse Müüsleri ausamba taasavamist kui ka muinastulede ööd. Ühtlasi on see esimene kord pärast 11 aastat, mil kahe küla rahvas jälle ühiselt kokku saab. Kuigi külade päeva eesmärk on viia omavahel kokku külades elavad eri põlvkonnad, teha tutvust uute ja vanade külaelanike vahel, on tähtis roll päeva õnnestumisel ka kõigil neil, kes üldse on kunagi Müüsleri või Köisi külaga seotud olnud. On see siis koolitee, tööpõlv või mingi muu seos.

Oodatud on nii need, kes on Müüsleris või Köisis koolis või tööl käinud, tegelenud ettevõtlusega või on kunagiste või praeguste elanike järeltulijad. Esialgse päevakava järgi hakkab kogunemine kell 12 ning siis annab päevajuht Tiit Tammleht edasisest ülevaate. Muuhulgas on avatud kohalike toodete ja teenuste laat ning fotonurk. Kell kaks päeval avatakse Müüsleri ausambamäe infotahvel. Kavas on ka muid tegevusi, kuid õhtu lõpeb muinastulede öö tulede süütamisega.

Rohkem infot leiab siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles