Paides saavad kokku 24 kuningat

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide kuningate üleeelmine koosseis
Paide kuningate üleeelmine koosseis Foto: Alo Aasma

Möödunud aasta jaanipäeval ametisse nimetatud Paide kuningate kuues põlvkond kutsub laupäeval Paides aset leidvate jüripäevapidustuste ajal kokku kõik alates 2005. aastast ametis olnud Paide kuningad, et moodustada Paide kuningate nõukojas.

Nõukoja moodustamise üks eestvedajaid Vello Talviste, kuninganimega Tõeleid Neljanda selgitusel soovivad ametis olevad kuningad koos eelkäijatega mõelda kuningate legendi ning nii praeguste kui ka tulevaste kuningate võimalike ülesannete üle. «Soovime läbi mõelda nii kuningate ametisse nimetamise ja põlvnemise kombe kui ka nende rolli ning selle legendi kasutuse üle laiemalt,» täpsustas ta.


Talviste lisas, et kindlasti ei soovi kuningad Paidele palju kuulsust toonud südamelinna kuvandit kuningate vastu vahetada, kuid näeksid vaimusilmas küll heal meelel ette, kuidas nii nagu Vana Toomas Tallinnale ja Valge Daam Haapsalule, on ka neli kuningat ja nende legend üks tunnus, mille järgi Paidet tunda võiks.


Eelmise aasta jaanipäevast saadik ametis olevad kuningad Murulaid Neljas, Tõeleid Neljas, Jüri Neljas ja Ivo Seitsmes ootavad kõiki Paide kuningate rolli täitnud inimesi nõupidamisele Paide raekotta jüripäeval kell 12.30. Kokku on alates 2005. aastast Paide kuninga tiitlit kandnud 24 paidelast.


Alates 2005. aastast on Paides komme igal aastal jaanipäeva paiku määrata ametisse neli kuningat.
1343. aastal 23. aprillil alanud Jüriöö ülestõus, mille ordu julmalt maha surus, tõmbas eestimaalaste omariiklus- ja vabaduspüüdlustele kriipsu peale lausa mitmesajaks aastaks.


Üks Jüriöö ülestõusu sümboolseid lõppe oli ka Paides, kus 1343. aasta 4. mail hukkasid ordurüütlid julmalt Paide ordulinnusesse läbirääkimistele kutsutud eestlaste neli kuningat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles