Pea 90 protsenti algklassilastest kannab lubatust raskemat koolikotti

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikott
Koolikott Foto: Marko Pikkat

MTÜ Lastekaitse Liit korraldas märtsist aprillini I–IX klasside laste vanemate seas küsitluse „Sinu lapse koolikott“, mille tulemuste põhjal teeb ettepanekuid, kuidas hoida laste tervise huvides koolikoti kogukaal lubatu piires.

MTÜ Lastekaitse Liit edastas täna küsitluse tulemuste põhjal ettepanekud pöördumisena haridus- ja teadusministeeriumile, sotsiaalministeeriumile, Eesti õpilasesinduste liidule, Eesti Lastevanemate Liidule, Eesti Koolijuhtide Ühendusele, Eesti Õpetajate Liidule, Eesti Linnade Liidule, Eesti Maaomavalitsuste Liidule, Eesti Kirjastuste Liidule ja Riigikogu sotsiaal- ning kultuurikomisjonile.

„Tundub, et koolikoti kaalu teema on sama vana, kui esimene kasutusele võetud koolikott. Traditsioone on keeruline muuta ja ka koolikoti kaalu vähendamine on visa tulema,“ märkis Lastekaitse Liidu juhatuse liige Tõnu Poopuu. „Kogemus näitab, et ainuüksi käskude ja piirangute rakendamine ei anna tulemust - lahendus peitub kooli ja lastevanemate vahelises koostöös ning riigi ja kohalike omavalitsuse võimekuses võtta üha enam kasutusele nüüdisaegseid innovaatilisi lahendusi,“ lisas Poopuu.

Pöördumises leidub ettepanekute hulgas nii põhimõttelisi ja pikemaajalisi muutusi eeldavaid nagu e-lahendused, laialdasem topeltõpikute kasutamine, hoiustamist võimaldav koolimööbel, kui ka ettepanekuid, mis kergendaksid laste koolikotti kohe ilma vanemale, koolile või koolipidajale kulutusi tekitamata. Viimaste hulgas saab nimetada näiteks mõtestatud tunniplaani koostamist, eelistades senisest enam paaristunde või tsükliõpet.

MTÜ Lastekaitse Liit poolt märtsist aprillini läbi viidud küsitlusest „Sinu lapse koolikott“ selgus, et 85% õpilastest on koolikoti kogukaal üle sotsiaalministri määrusega nr 36 „Tervisekaitsenõuded kooli päevakavale ja õppekorraldusele“ kehtestatud piirmäära. Lubatust raskemat koolikotti kannab igapäevaselt 89% 1.-3. klassi õpilastest ja 92%  4.-6. klassi õpilastest. Hoolimata positiivsetest näidetest, kinnitas 44% lapsevanematest, et koolid ei ole pakkunud võimalusi õppetööks kaasas kantavate vajalike vahendite kogukaalu vähendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles