Vanemad poisid sunnivad nooremaid peksu ähvardusel enda eest vargustele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargus.
Vargus. Foto: Lennart Rikk

Sotsiaalmeedias "Märgatud Paides" grupis ringleb märgukiri, kus antakse teada, et Paides on seltskond poisse, kes sunnivad nooremaid enda eest poodi vargusele.

 

Kiri on järgmine: „Mureliku emana soovin hoiatada ka teisi lapsevanemaid, kelle väiksed võsukesed käivad väljas mängimas. Sookal on ringi liikumas poisid, vanuses 7-10, kes spetsiaalselt valivad välja endast väiksemaid ja nõrgemaid. Nad hoiavad kinni ja ähvardavad nägu veriseks lüüa kui ohver ei ole nõus minema poodi ja nende jaoks midagi varastama. Ohvriks on sattunud mitmeid poisse, kellest üks on ka üles tunnistanud, et sunniti varastama mitmeid kordi.“

Paides Kure tänaval asuva kaupluse Meie juhataja Andra Lukken tunnistas, et on märganud viimasel ajal tõesti poodi sisse-välja jooksvaid väikseid lapsi, kes käituvad kummaliselt. «Meil polnud aimugi, et selline vargile sundimine toimub. Lugesin seda ka ise sotsiaalmeediast,» lausus ta.

Lukken palus lapsevanematel lastega kodus rääkida ning selgitada, et sellise kiusamise korral võiks laps poemüüjale juhtunust rääkida. «Me saaksime siis seda last aidata, kutsuda välja tema ema või isa või siis vajadusel politsei, et olukorrale lahendus leida,» sõnas ta.

Siiani pole Lukken tabatud väikestele pikanäpumeestele esimese hooga politseid kutsunud. Kuna Soo ja Kure tänava väikses kogukonnas tuntakse üksteist, on pigem ühendust võetud laste vanematega ja sel moel lapsi õigele teele suunatud.

Lisaks vargile sundimisele, on poemüüjad Lukkeni sõnul näinud pealt ka olukordi, kus suuremad lapsed kambakesi väiksemaid lapsi ära kasutavad. «Väike laps on saanud vanematelt raha, et endale veidi näksimist või kehakinnitust osta, kuid suuremad semud tulevad poodi kaasa ja lasevad väiksemal endile meelepäraseid asju osta. Nii jääb väike lapsi ilma nii taskurahast kui ka einest, mille tarvis talle raha anti,» kirjeldas ta ette tulnud olukorda.

Lukken ütles, et on piirkonnas tuttavaid vanemaid hoiatanud, et nad ei annaks oma lasteaiaealistele või kooliuusikutest lastele korraga suuremat summat raha.

Paide politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Jaanus Murakas ütles, et politseile ei ole juhtunu kohta ametlikku avaldust tehtud, kuid politsei on kursis Facebookis levivatest teadetest. „Kindlasti ei ole selline käitumine noorte poolt aktsepteeritav ning hetkel tegelemegi selle informatsiooni täpsustamisega,“ sõnas ta. „Tegu on väga kahetsusväärse juhtumiga ning palume kindlasti lisaks sotsiaalmeedias hoiatusteate postitamisele sellistest juhtumitest operatiivselt teavitada ka politseid. Julgelt võib pöörduda nii minu kui ka teiste piirkonnas olevate piirkonna- ja noorsoopolitseinikke poole. Mida kiiremini ja detailsemalt info politseini jõuab, seda kiiremini jõutakse kahtlust äratanud seltskonnani ja sotsiaaltöötajad koostöös noorsoopolitseinikega saavad hakata probleemiga tegelema juba varakult.“

KONTAKTID

Paide politseijaoskonna piirkonna- ja noorsoopolitseinikke kontaktid.

Piirkonnapolitseinik Virginia Ciunite – virginia.ciunite@politsei.ee

Noorsoopolitseinik Malle Hermanson – malle.hermanson@politsei.ee

Piirkonnapolitseinik Jaanus Murakas – jaanus.murakas@politsei.ee

Piirkonnapolitseinik Mati Seire – mati.seire@politsei.ee

Noorsoopolitseinik Kadri Toom – kadri.toom@politsei.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles