Põlengus kannatada saanud pere palub abi

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtupoolikul süttis Tallinna-Tartu maantee ääres Nurmsi külas puhkenud majapõlengust õnnestus pääseda inimestel ja päästa ka enamus loomi. Eakama paari koduks olnud rehielamu-tüüpi hoone põles maani maha.

Sündmuskohal viibisid Türi, Paide ja Koeru päästjad, samuti Sõrandu vabatahtlikud. Leegid põlevast majast paistsid kilomeetrite kaugusele. 

Paari vanim poeg Ragnar rääkis, et tulekahju avastanud vanemad helistasid häirekeskusele vaid paar minutit enne seda, kui tema sündmuskohale jõudis ja siis juba katus põles. "Sõitsin juhuslikult mööda ja läksin neid otsima, ma ju ei teadnud tol hetkel, kuidas nendega lood on," sõnas ta.

Kuna vanematega oli kõik korras, püüdis ta päästa elamust, mis päästa andis. Enne katuse sissevarisemist õnnestus päästa dokumendid, arvuti ja televiisor. "Kui laest juba läbi kumama hakkas, siis panin ukse kinni," meenutab mees. Tegutsemise aega oli tema sõnul napp veerandtundi.

Ragnar kinnitas, et õhtul õnnestus päästjatel laudast välja saada ka enamus sinna vahepeal tagasi põgenenud lammastest, samuti püüti kinni mõlemad koerad ja hommikul jalutasid õuel ka kukk ja kanad. Seega osutus ekslikuks esialgne info, et pere 19 lammast tules hukkus.

Millest tuli alguse sai, on selgitamisel. Praegu elavad vanemad ajutiselt Ragnari juures, valla pakutud ajutisele elamispinnale Põhjakal saavad vanemad minna siis, kui Põhjakal remont lõpeb.

Samuti leitakse ajutine pind loomadele. Maja oli küll kindlustatud, kuid teatavasti võtab asjaajamine ning uute hoonete ehitus aega.

Praeguseks on pere abistajate toel saanud kokku ka esmased riide-ja jalatsivarud, mööblist ja suurematest esemetest oleks esimesel võimalusel vaja kaheinimesevoodit madratsiga ja sügavkülmikut. Ragnari sõnul on neil endil olemas täispuhutav madrats, kuid sealt on eakatel raske püsti saada. Lastevooditesse nad lihtsalt ei mahu. Voodikomplekt, ehk tekk ja padjad, samuti voodipesu on korras. Samuti on selgunud, et täiesti kasutuskõlblikud on sügavkülmas olnud aiasaadused, kuid kuna külmik ise ei tööta, oleks kiiresti sügavkülmikut, kuhu need ümber tõsta.

Samuti on oodatud ehitusmaterjal, millest ehitada loomadele peavari ja meetrise turjakõrgusega kaukaaslasele kuut. "Vanemate tööriistad küll hävisid, aga mul endal on need olemas. Võib ka valmis kuudi tuua," sõnas mees.

Kahetsusega kõneleb ta, kuidas tuleroaks langes ka lauda katusel olnud kuiv lauamaterjal, millega oli just eeloleval nädalavahetusel kavandatud kuuri ots kinni lüüa. Õues olnud heinarullid lammastele jäid siiski tulest puutumata.

Kes soovib perekonda rahaliselt toetada, et osta esmaabitarbeid, ehitusmaterjali ja muud hädavajalikku, siis annetused on oodatud perenaise kontole Ulvi Meikup, EE091010010278749018.

Lähemat teavet, kuhu esemelised annetused viia, jagab Ragnar telefoninumbril 56675868.

Päästeameti pressiesindaja Kristi Kais täpsustas, et häirekeskusele helistas majaelanik kell 17.21 teatades elumaja põlevast katusest. Maja elanikud said majast omal jõul välja. "Päästjate saabudes oli hoone lausleekides ja katus sisse kukkumas," teadis Kais öelda.

Kella 18.15ks oli selge, et 7x25 meetri suurusega rehielamu tüüpi hoone on hävinud. Kõrvalhoone ega naabrite elamud ohus ei olnud. Kella 18.45ks oli tulekahju levikule piir pandud ning päästjad alustasid järelkustutustöödega. Need lõpetati kella 22 paiku. 

Kuna põleng oli vahetult maantee ääres, viibis sündmuskohal ka politsei, mis reguleeris liiklust.

Varahommikul, kell 4.30 anti häirekeskusele teada, et samas kohas põleb jälle. Päästjad tegid sündmuskohal selgeks, et põles puuriit puukuuri ääres. Tulekahju kustutati kell 4.52.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles