Kaheparteisüsteem? Tänan, ei

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder
Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder Foto: Aino ja Werner Siebert

Enne valimisi oli kuulda võrdlemisi umbkaudseid politoloogilisi arvamusi-ennustusi ühe või teise erakonna tõusust või mõõnast. Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) prognoositi nii künnise alla jäämist kui ka lagunemist. Nüüdseks on kuulujutud kummutatud. Eesti inimesed on uue haldusjaotuse järgi omavalitsustes arvamuse öelnud ja IRL püsib selgelt pildil.

Helir-Valdor Seeder

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees

Erakondadest sai IRL Eestis kolmanda tulemuse. Läksime oma nimekirjadega välja 47 omavalitsuses 79st. Valimisliidud võitsid valimised 45 omavalitsuses, sellele järgnes Reformierakond võiduga 15 ja Keskerakond 11 omavalitsuses. IRL oli võidukas kuues omavalitsuses, meile järgnesid sotsid neljaga.

Kuigi praegune koalitsioon ei ole IRLile lihtne, oleme suutnud siiski mitu meie arvates sobimatut arenguteed peatada ja Eesti õigel kursil hoida.

EKRE ei võitnud valimisi üheski omavalitsuses. Koalitsioonides osalevad meie liikmed aga 21 omavalitsuses. Võttes arvesse prognoositud tulemusi, ületasime neid kõikjal.

Liialdamata võib öelda, et Eesti on väga paljuski seda nägu, mida IRL ja tema eellased on ette pannud ja ellu viinud. Taastanud Eesti Vabariigi õigusliku järjepidevuse alusel, viinud ellu majandusreformid pöörates Eesti idast läände, seadnud kursi integreerumisele NATO ja Euroopa Liiduga, võtnud kasutusele e-valitsemise ja ID-kaardi, nõudnud järjekindlalt haldusreformi 1999. aastast ja lõpuks valitsuspartnereid selle vajalikkuses veennud, hoidnud Eesti kodakondsus- ja keelepoliitikat kindlal kursil, seisnud järjekindla kaitsepoliitika eest.

Parlamenti on viimase kümne aasta jooksul kuulunud neli kuni kuus erakonda, varem rohkemgi. Vähem polegi Eestile mõistlik, vaid tooks lausa kahju. Suurima toetusega erakonnad – Reformierakond ja Keskerakond – on hakanud üha enam tagasi pöörduma varasema ambitsiooni juurde, kus inimesed saaksid justkui valida üksnes kahe variandi vahel.

Ajalugu on näidanud, et hoolimata vastandusest pole neil erakondadel olnud kunagi probleemi koos valitseda või koalitsioonis tugevalt partnereid survestada. Selline olukord ei too pikas vaates kasu.

Kuigi praegune koalitsioon ei ole IRLile lihtne, oleme suutnud siiski mitu meie arvates sobimatut arenguteed peatada ja Eesti õigel kursil hoida. Selle eest tuleb tunnustada peaminister Jüri Ratase suutlikkust väiksemate valitsuspartneritega arvestada ja tasakaalukate läbirääkimiste abil lahendusi leida.

Sellegipoolest tuleb olla tähelepanelik ja kriitiline, et kahe erakonna võim ei võimenduks kaheparteisüsteemiks. See oleks Eesti-sugusele väikeriigile ohtlik ja Eesti demokraatiale kahjulik.

Mõistlik ja vastutustundlik konservatiivne erakond on Eesti demokraatia mitmekülgsuse säilitamiseks ja riigi edu hoidmiseks hädavajalik. Eesti poliitsüsteemi tugevus peitub mitmekesisuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles