Paide linna rahaasjad on segased

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kõljalg
Kristjan Kõljalg Foto: Erakogu

Viimase nädala jooksul on tulnud vastukäivat infot haldusreformijärgsest Türi vallast, kus eelarve täitmine on küsimärgi all.

Kristjan Kõljalg

Paide linnavolikogu liige, Reformierakond

Oleme Paide linnavolikogus esimestest hetkedest peale soovinud saada informatsiooni eelarve kohta, kuid seda pole kahjuks võimaldatud.

Enne kui üldse uute projektidega seoses kohustusi võtta ja neid arutada, ootame linnavalitsuselt ülevaadet linna eelarve seisust.

Kiiruga on küll tehtud otsuseid, mis seovad meid pikaks ajaks suurte kuludega, nagu näiteks poliitiliste piirkonnajuhtide veerand miljonit eurot nelja aastaga.

Mäletatavasti soovis Isamaa ja Res Publica Liidu juhitav linnavalitsus minna pimesi investeerima ligikaudu 1,4 miljonit eurot veel ühe staadioni rajamisse Paidesse.

Viimane arvamusartikkel põhjustas küll teema ajutise peatumise, kuid nagu ma olen aru saanud, siis jõuluvaikuses ehk 21. detsembril püütakse otsus ikkagi ära vormistada.

Teema on saanud juurde ka uut värvingut, kuna on selgunud, et justkui linnameeskond sooviks investeeringuid ise teha. Selle väite täpsemat sisu kuuleme volikogu 7. detsembri istungil.

Lisaks veel linnameeskonna väide, et endine linnapea ja praegune abilinnapea Siret Pihelgas oli nende plaanidest teadlik. Küsimus on, kas abilinnapea ajas udu, kui ta regionaalarengu komisjoni koosolekul teemat tutvustas ja väitis, et investeering on suures ulatuses linna teha.

Viimasel istungil kuulsime huvitavat arvamust ka Paide värskelt linnapealt Priit Värgilt, et justkui ei kaasneks staadioni planeeringu algatamisega mingeid kulusid.

Kindlasti kaasneb. Esiteks on maksumaksja juba maksnud ametnike töötundide eest, hoonete kütte ja elektri ja muu eest, et selle teemaga üldse saaks tegeleda. Teiseks on otsene kulu planeeringu koostamisega seotu, mida seekord hinnati 8000 kuni 10 000 eurole.

Võimalik, et linnapeale pole 10 000 eurot märkimisväärne summa, et seda kuluks nimetada. Meenutan siiski, et 10 000 eurot on natuke suurem summa, kui Järvamaa keskmist kuupalka teenival järvakal aastaga arveldusarvele laekub. Viimane summa on ligikaudu 9570 eurot.

Meile on selline suhtumine ohumärk, sest iga kulu annab lõpuks osa linnaeelarvest, kus kõik vajadused üksteisega võistlevad, ka selle summa nimel. Kõige olulisem teema on linnavolikogu roll otsuste vastuvõtmisel, eriti rahaliste kohustuste juures. Oleme juba teadlikud, et staadioni projekti kogumaksumus võib ulatuda üle kahe miljoni euro.

Kindlasti ei saa nõustuda, et algatatakse planeering ilma rahalise kohustuse võtmiseta. Läbi planeeringute märkimisväärseid investeeringuid võtta ei ole õige.

Rahalise kohustuse võtmise otsustamine on lisaks õiguslikule vajadusele ka projekti osapooltele kindlustunnet sisendav, et mõlemad pooled saavad endale võetud kohustustest aru ja on võimelised neid ka täitma.

Enne kui üldse uute projektidega seoses kohustusi võtta ja neid arutada, ootame linnavalitsuselt ülevaadet linna eelarve seisust. Tekkepõhine eelarve täitmise ülevaade annab meile volinikena võimaluse hinnata, kas linn on suuteline sellistesse projektidesse sisenema või oleme juba piisavalt kohustusi võtnud, näiteks eelnevate projektidega. Lisaks, kas on ühinemislepingus võetud kohustuste kõrval võimalik täiendavaid kohustusi võtta.

Kokkuvõtvalt: Paide linna rahaasjad on korras? Praegu me volinikena sellele küsimusele vastust ei tea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles