LED-lambid, ümberpööratav varrukas ja spreivärvid teevad noored mehed liikluses nähtavaks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur.
Helkur. Foto: Toomas Huik / Postimees

Maanteeamet kuulutas oktoobri lõpus välja konkursi innovaatiliste ideede leidmiseks, kuidas teha noori mehi meie liikluses nähtavaks. Konkursil osales 25 inimest ja asutust, kellelt saadi ühtekokku 50 lahendust, kuidas mehed liikluses silmapaistvaks muuta.

 

„Ideid tuli seinast seina – pakuti nii seadusemuudatusi, kui kampaaniate loovlahendusi, kuid enim esitati erinevaid variante spreivärvide ja LED-tulede kasutamiseks. Konkursile laekus ka ideid, millel oli kaaskiri, kuidas konkursi sihtrühmas tunti ära iseend ning mõeldi, mis paneks just iseennast liikluses nähtavaks tegema. Märkimisväärne hulk ideedest oli aga suunatud otseselt rõivatootjatele: toota tuleb rõivaid, millel on kvaliteetsed helkurelemendid juba olemas“ sõnas Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Gerli Grünberg.

Kuna ideid tuli oodatust oluliselt rohkem, siis antakse kolme peaauhinna kõrval välja ka kaks eriauhinda.

Peaauhinna laureaadid on:

  • KRENTU, kes oli loonud soliidse ja maskuliinse disainiga helkiva toote „Hammasratas“, millel on kolm erinevat kinnituslahendust. Seda võib kanda jope küljes, kasutada võtmehoidjana või riputada koti külge.

  • George Zhordania esitas neli ideed, millest eriti tähelepanuväärsed olid:

    • Luua ettevõte Traffic Trend.  Idee kohaselt tuleks luua veebipood, mis müüb helkurvärvi ja erinevaid innovaatilisi lahendusi (näiteks mustrid, šabloonid) helkurvärvi kasutamiseks. Seeläbi populariseeriks ettevõte trendikate liikluskaitsevahendite kasutamist noorte meeste seas.

    • Korraldada liiklusohutusalane hackethon, mille raames luuakse mobiilirakendused või – lisavidinad,  mis aitavad leida lahenduse liiklusohutuse põletavaimatele teemadele (sh meeste nähtavaks tegemisele).

  • Erkki Laur, kelle ideeks oli luua magnetiliselt riiete külge kinnituv humoorika lahendusega helkurtoode, mille juures on kasutatud ka valgussensoriga LED-tehnoloogiat.

Eriauhinna laureaadid on:

  • Mäetaguse Kooli neljas klass, kelle ideeks oli luua ruumiline helkur, mille sees on helendav auto. Soovi korral peaks olema võimalik ka sisse lülitada väike LED-lamp vilkuvate tulukestega.

  • Baltman, kes on mitmete meeste mantlite varrukarihmade pahemale poolele lisanud helkurkanga. Helkurkanga saab pimedas liikudes lihtsalt välja pöörata ja seeläbi end paremini nähtavaks muuta.

Täpsemalt saab konkursi tingimuste kohta lugeda siit!

Liiklusohutuse seisukohalt on kõik uudsed lisavahendid enda märgatavuse suurendamiseks väga head. Mõistlik on kanda korraga mitmeid eri funktsiooniga valgustpeegeldavaid tooteid, millest üks peab kindlasti olema sertifitseeritud, kuna muidu ei pruugi olla tagatud jalakäija nähtavus vajalikult kauguselt. Põnevamad valgustpeegeldavad tooted, mis sobivad nii noorele kui vanale, mehele ja naisele, on välja toodud www.silmapaistev.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles