Petturid saadavad panga nimel õngitsuskirju

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Riigi infosüsteemide amet

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide käsitlemise osakonnale (CERT-EE) on laekunud mitu teadet neljapäeva hommikul levima hakanud õngitsuskirjadest, millega kurjategijad üritavad kätte saada paroole ja isiklikke andmeid.

E-kirjad on saadetud Swedbanki nimelt pealkirjaga "Vajalik lisateave". Kirjas teatatakse, et pank ei suutnud kasutaja teavet kinnitada, ning saadetakse link vormile, kuhu palutakse sisestada täiendav info. Lingilt kuvatakse kasutajale Swedbanki-nimeline õngitsusleht, kus küsitakse kasutaja isikuandmeid ja krediitkaardiinfot. Ainsa tuvastusvõimalusena töötab sellel lehel paroolikaardiga tuvastamine.

CERT-EE juhi Klaid Mägi sõnul ei ole teada, kas keegi on sellise õngitsuskirja ohvriks langenud ja rahalist kahju kannatanud. „Kindlasti tasub selliste kirjade puhul olla ülimalt ettevaatlik, mingil juhul ei tohi sellele lehele isikuandmeid ja krediitkaardiinfot sisestada. Kui keegi on seda juba teinud, siis tuleks esimesel võimalusel võtta ühendust oma pangaga ning esitada kindlasti toimunu kohta avaldus ka politseisse,“ selgitas Mägi.

Vaata lähemalt õngitsuskirja näidist ja loe lisaks RIA kodulehelt https://www.ria.ee/ee/cert-ee-hoiatab-swedbank-as-nimel-saadetavate-ongitsuskirjade-eest.html.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles