Eesti lipud heisatakse Tartu rahu aastapäeva puhul

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Leppoja/ Järva maavalitsus

Täna möödub Tartu rahulepingu sõlmimisest 98 aastat ning aastapäeva puhul on Eestis lipupäev. Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalistusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu võivad heisata ka kõik teised. Lipud heisatakse hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse päikeseloojangul. Kui lippu ei langetata, tuleb lipp pimedal ajal valgustada.

Ka Järvamaal tähistatakse Tartu rahu aastapäeva, näiteks Paides on mälestushetk vana rahvamaja juures kell 10.. Mälestushetk Paide Püha Risti kirikus on kl 10.15. Esinevad Järva maleva noorkotkad ja kodutütred.

2. veebruaril 1920 kirjutati Tartus alla rahulepingule Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Tartu rahuga lõpetati Vabadussõda ja Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks Eesti Vabariigi iseseisvust. Rahuleping vormistas Eesti täieliku võidu Vabadussõjas ning oli esimeseks suureks saavutuseks noore riigi välissuhtluses. Eesti poolt kirjutasid rahulepingule alla Asutava Kogu liikmed Jaan Poska, Ants Piip, Julius Seljamaa, Mait Püüman ja kindralmajor Jaan Soots. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles