E-teeninduse abil sai endale uue ID-kaardi üle 20 000 Eesti kodaniku

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Elmo Riig

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) e-taotluskeskkonna kaudu muutub ID-kaardi taotlemine üha populaarsemaks – vähem kui kaheksa kuuga sai endale uue ID-kaardi e-keskkonna abil üle 20 000 Eesti kodaniku.

 

Mullu juunis käivitatud internetipõhist teenindust ehk e-taotluskeskkonda on ID-kaardi taotluse esitamiseks kasutanud juba 20 190 Eesti kodanikku. E-keskkonnas saab taotleda korduvat Eesti kodaniku ID-kaarti ja esmast ning ka korduvat ID-kaarti Eesti kodanikust lapsele, kelle sünd on Eestis registreeritud.

„Iga viies ID-kaardi taotlus tuleb praegu e-keskkonna kaudu. Üha rohkem inimesi esitab ID-kaardi taotlusi meie e-keskkonnas, sest see on kiire, lihtne ja mugav,“ sõnas PPA identiteedi ja staatuste büroo peaekspert Marit Abram. „Enamik taotlusvormi välju on kasutaja jaoks juba eeltäidetud ja ainus, mille eest peaks inimene hoolitsema, on korrektne dokumendifoto. Kui foto vastab kõigile nõuetele, sujub edasine protsess enamjaolt tõrgeteta. Fotole esitatavate nõuetega saab tutvuda e-taotluskeskkonnas või PPA kodulehel.“

2017. aasta jooksul e-teeninduses esitatud 18 710 ID-kaardi taotlustest oli ligi neljandik taotletud kuni 15-aastastele lastele, neist omakorda 2230 väikelastele vanuses kuni 5 eluaastat. Kõige aktiivsemalt kasutavad e-keskkonda ID-kaardi taotlemiseks inimesed vanuses 25-44 aastat, kelle esitatud on üle kolmandiku mullustest taotlustest.

Fotole esitatavate nõuetega saab tutvuda e-taotluskeskkonnas või PPA kodulehel.

ID-kaardi taotlejate hulgas on kõigi vanuserühmade esindajaid – umbes 1500 ID-kaarti taotleti e-keskkonnas üle 70-aastastele Eesti kodanikele. „Meie pensionärid on küllalt aktiivsed internetikasutajad, samuti aitavad oma eakamatel sugulastel taotlusi esitada nooremad pereliikmed. Sellega saab säästa jalavaeva ning teenindusse tuleb pöörduda vaid dokumendi kättesaamiseks,“ lisas Abram. „E-taotluskeskkond annab võimaluse mitte minna teenindusse gripi ja viiruste kõrghooajal, sest taotlust saab esitada mugavalt koduarvutist.“

Valmis dokumendi kättesaamiseks soovitame broneerida eelnevalt endale sobiv aeg PPA koduleheküljel.

Sel aastal jätkab PPA e-teeninduse arendamist, et järgmisena lisandub e-taotlusekeskkonda võimalus välismaalastele registreerida lühiajaline töötamine Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles