Väikepruulijate Liit ootab konkursile parimaid koduveine ja siidreid

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduvein.
Koduvein. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti Väikepruulijate Liit ja Veinivilla kuulutavad välja käsitööveini ja -siidri konkursi, et selgitada välja Eesti parimad veini- ja siidrimeistrid. Konkursile oodatakse nii käesoleva kui varasemate aastakäikude veine ja siidreid, mille hulgast selgitatakse välja parimad juuli alguseks.

 

Kõigi konkursil osalevate koduste pruulmeistrite võistlustööd peavad korraldajateni jõudma hiljemalt 21. aprilliks.

Käsitööveini konkursi väsimatu eestvedaja Tiina Kuuleri sõnul on konkursile saadetud veinide tase iga aastaga kasvanud. “Selliste suure hoolega valmistatud veinide konkursi eesmärk on parandada Eesti veinikultuuri ja meelde tuletada, et välismaistele viinamarjaveinidele ja siidritele on olemas väärikas alternatiiv,” selgitas Kuuler võistluse eesmärki. Eesti puuviljadest, marjadest, lilledest ja teistest kodulähedastest taimedest tehtud veinid ja siidrid leiavad üha enam tee ka Eestist väljapoole ja pälvivad kõrgeid rahvusvahelisi auhindu. “Mõne varasema aasta konkursi veini puhul on olnud päris kahju, et seda näiteks meie tipp-restoranidesse toidu kõrvale pakkumiseks ei jagu.”

Lisaks väikestele õllepruulikodadele on Eestis pead tõstnud ka mitu arvestatavat veini- ja siidritootjat, mistõttu selliselt konkursilt saadud enesekindlus võiks just kaasa aidata uute väikeettevõte loomisele. “Suuremalt unistades võiks ka Eestist saada veini- ja siidrikodade maa, mis oleks kindlasti atraktiivsed Eestit külastavatele turistidele ja aitaksid arendada maapiirkondade väikeettevõtlust,” ütles ka ise Valgejõe Veinivillas veine tootev Kuuler.

Kõigil veini- ja siidrimeistritel, kes võistlusel osaleda soovivad või rohkem infot otsivad, palub Eesti Väikepruulijate Liit endast teada anda aadressil info@evpl.ee.

Kuidas konkursil osaleda?

1. Pudeli minimaalne suurus 0,5 l, soovitatavalt traditsiooniline veini või šampuse pudel.

2. Pudelil  peab olema  silt. Sildil kohustuslikud:

- Valmistamise aasta (aastanumber, mille päikese all viljad valmisid, mitte pudeldamise aasta).

- Veini või siidri nimi, veini või siidrikoja, veinisarja vms. nimi. Kohustuslik on märkida tooraine, mitme eri tooraine puhul märkida järjekorras vastavalt osakaalule, alustades suurimast. Võimalusel märkida toote kangus.

- Veini kategooria: valge kuiv, valge poolkuiv/poolmagus, valge dessert, punane kuiv, punane poolkuiv/poolmagus, punane dessert, vahuvein, siider

3. Igat konkursile esitatavat veini või siidrit peab olema 2 pudelit, mis peaksid olema pakitud pappkasti. Ühes kastis võib olla mitu erinevat konkursil osalevat sama valmistaja veini või siidrit.

4. Iga erineva veini või siidri (mitte pudeli) kohta peab kastis leiduma eraldi ümbrik, mis sisaldab täpsemat informatsiooni joogi enda ja selle valmistaja kohta (nimi, aadress, meiliaadress, telefoninumber). Ümbrikul peab olema sama nimi, mis pudelil.

5. Konkursil osalemiseks vajalik pangaülekannet tõendav dokument. Iga osalev vein (mitte iga üksik pudel, vaid konkreetne vein või siider) maksab 10 eurot. Ülekande andmed: OÜ Veinivilla  Swedbank a/a EE462200221049269209 Selgitus: Konkurss, Nimi, 1 (2-n) veini osavõtt. Pangaülekande võib saata ka aadressil info@veinivilla.ee. Võistlema pääsevad ainult veinid ja siidrid, mille eest on tasutud osalustasu.

Eelvoorus osalevad kõik korrektselt vormistatud veinid ja siidrid. Eelvoorudes, mis toimuvad aprillis ja mais, viiakse läbi pimedegustatsioon vastavalt pudelil leiduvale infole. Konkursi žüriisse kuuluvad nii veiniasjatundjad kui mitteprofessionaalid, kes valivad välja finaali pääsenud veinid ja siidrid.  Finaalvooru jõudmisest antakse igale veini- ja siidrimeistrile eraldi teada. Samuti saab iga pruulmeister hiljem spetsiaalsest hindamiskeskkonnast lugeda žürii arvustusi oma veinide ja siidrite kohta.

Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada Eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles