Paides ühtsustub lasteaia kohatasu omaosaluse suurus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod ja dollarid.
Eurod ja dollarid. Foto: Caro / Hoffmann/Caro / Hoffmann/Scanpix

Seoses omavalitsuste ühinemisega ühtlustas Paide linnavolikogu veebruari istungil lasteaia kohatasu omaosaluse suurused. Paide linna lasteaedades on osalustasu seotud töötasu alammäära protsendiga. See on tänasel päeval alammäärast 7,5%  ehk 37 eurot ja 50 senti. Et elu maapiirkondades on kallim, siis jääb maalasteaedade kohamaksu omaosaluse laeks 6,5 % töötasu alammäärast.

 

"Kuna tõstsime just lasteaiaõpetajate töötasusid ning ühes omavalitsuses võiks kehtida võrdne kohtlemine, siis sellest tingitult olemegi sunnitud omaosalust maapiirkonnas tõstma," põhjendas Paide abilinnapea Anneli Tumanski.

Kohamaksu tõus ei rakendu korraga, vaid mõne lähiaasta jooksul. Roosna-Alliku piirkonna lasteaedades on lapsevanemate poolne osalustasu ühe lapse kohta kuus olnud seni 15 ja Paide Valla Lasteaed-Koolis 12 eurot.

Alates septembrist 2018 on vastavad omaosalused 20 eurot, septembrist 2019 on omaosalus 25 eurot ning alates septembrist 2020 32.50 eurot kuus ehk 6,5% töötasu alammäärast. Need summad on hetkel arvestatud 500 euro suuruse alampalga alusel, kui see tõuseb, muutuvad ka omaosaluse tasud.

"Loodan, et kohamaksu tõus lapsevanemaid ei hirmuta, kuna teeme seda järk-järgult. Samas laieneb maalasteaedadele ka maksusoodustus, kui lasteaias käib ühest perest enam kui üks laps. See on seni edukalt Paide linnas rakendunud," lisas Tumanski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles