PPA soovitab: tulge oma valmis dokumendile järgi enne, kui see läheb hävitamisele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Erik Prozes

Koolivaheajal reisi planeerides peab kindlasti kontrollima kõigi pereliikmete dokumentide kehtivust, et jõuaks vajadusel uut dokumenti taotleda. Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) palub inimesi oma dokumendile ka järgi tulla – hetkel ootavad teenindustes omanikke tuhanded passid ja ID-kaardid.

 

„Tallinna lennujaamas näeme tihti, et inimesed avastavad alles lennule registreerides, et pass või ID-kaart on kehtivuse kaotanud ning sellise dokumendiga ei saagi reisile minna,“ ütleb Tallinna piiripunkti juht Raavo Järva. „Et kauaoodatud reis ei jääks katki, tuleb kindlasti kõigi, ka kõige väiksemate pereliikmete dokumentide olemasolu ja kehtivus üle kontrollida.“

Aegsasti ette planeerides saab Eesti kodaniku korduvat ID-kaarti täiskasvanule ja esmast ID-kaarti lapsele kiiresti ja mugavalt taotleda PPA e-teeninduses. Kiirkorras saab ID-kaarti taotleda nii PPA teenindustes kui ka e-teeninduses, kuid kiirdokumendi saab kätte vaid Tallinnas asuvas teeninduses.

„Kui teie isikut tõendav dokument on valmis, peab sellele kindlasti ka järgi tulema, siis ei lähe raisku ei teie kulutatud aeg ega raha,“ sõnab PPA identiteedi ja staatuste büroo peaekspert Marit Abram. „Teenindustes üle Eesti ootab omaniku üle 1000 erineva dokumendi, mis on vanemad, kui kuus kuud.“

Kui teie isikut tõendav dokument on valmis, peab sellele kindlasti ka järgi tulema, siis ei lähe raisku ei teie kulutatud aeg ega raha.

Kokku ootab teenindustes üle Eesti väljastamist üle 30 000 erinevat isikut tõendavat dokumenti. Üle kuue kuu vanad dokumendid saadab PPA järk-järgult hävitamisele.

Paide teeninduses on hetkel 21 isikut tõendavat dokumenti, mis on trükitud enam kui kuus kuud tagasi ning mis suunatakse peagi mahakandmisele.

„Sel juhul peab inimene uue dokumendi saamiseks esitama uuesti taotluse ning ka riigilõivu maksma,“ tõdes Abram. „Et end liigsest aja- ja rahakulust säästa, tasub oma dokumendile siiski järgi tulla.“

Infot oma valmis dokumendi kohta saab Politsei- ja Piirivalveameti infotelefonilt 612 3000, mis töötab iga tööpäev kell 8-19. Dokumendi saab kätte teenindustest nii elavas järjekorras kui ka külastust PPA kodulehel ette broneerides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles