Veterinaar- ja Toiduamet kõrvaldas müügilt seitse keelatud toidulisandit

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisand.
Toidulisand. Foto: Aivar Aotäht

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) leidis üleeuroopalise veebipoodide kontrolli käigus seitse eestikeelset veebipoodi, mis müüsid keelatud uuendtoitu agmatiinsulfaati sisaldavaid toidulisandeid. Ettevõtteid kohustati koheselt tooted müügilt eemaldama nii interneti- kui ka tavapoodidest ning ka tooted tarbijatelt tagasi kutsuma.

 

Suunatud kontrolli käigus otsiti veeblilehtedelt selliseid turustamiseks lubamatuid uuendtoite nagu agmatiinsulfaat, kare akaatsia (Acacia rigidula), suureõieline epimeedium (Epimedium grandiflorum) ja salendav hoodia (Hoodia gordonii).  Otsiti ka eksitavate väidetega toidulisandite pakkumisi, mis lubasid ravida luu- ja liigeseprobleeme.

Uuendtoidud on toidud, mida ei ole enne 15.05.1997. a Euroopa Liidus toiduna kasutatud ja need vajavad turustamiseks luba. Luba antakse nendele uuendtoitudele, mis hinnatakse Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt ohutuks inimese tervisele.

Lisaks leidis VTA 25 eestikeelset veebipoodi, mis turustasid toidulisandeid, lubades nende tarbijatele leevendust või ravi luu- ja liigeseprobleemidele, kuid need väited olid eksitavad. Toidulisandid ei ole ravimid ja seega ei ole lubatud neile omistada haigusi vältida aitavaid, ravivaid või leevendavaid omadusi. Ettevõtetele tehti ettekirjutused ning neid kohustati lubamatud väited veebilehtedelt eemaldama.

Euroopa Liidu toidujärelevalvega tegelevad asutused kontrollisid kokku ligi 1100 veebilehte ning leidsid 779 veebilehte, mis pakkusid Euroopa Liidu nõuetele mittevastavaid tooteid.

Euroopa Liidu toidujärelevalvega tegelevad asutused kontrollisid kokku ligi 1100 veebilehte ning leidsid 779 veebilehte, mis pakkusid Euroopa Liidu nõuetele mittevastavaid tooteid. Kokku leiti 428 keelatud uuendtoidu pakkumist ning 351 toidulisandit, mille reklaamimisel oli kasutatud keelatud meditsiinilisi väiteid.

Möödunud aasta sügisel viidi Euroopa Liidus esimest korda läbi riikideülene kontroll internetis pakutava toidu osas. Kontrollis osales 25 liikmesriiki, lisaks ka Norra ja Šveits. Kontrolli koordineeris Euroopa Komisjon. Kontrolli eesmärk oli tugevdada liikmesriikide toidujärelevalvega tegelevate asutuste vahelist koostööd ning saada ülevaade internetis loata müüdavate uuendtoitude levikust ning eksitavatest praktikatest toidulisandite müümisel. 

Käesoleva kontrolli tulemusi on võetud arvesse e-kaubanduse järelevalves sel aastal. Ei tohi unustada, et toidu (sh toidulisandite) müümisel veebis kehtivad samad nõuded mis jaekaubanduseski. Tarbijale ei tohi anda vale teavet toidu kohta. Toidu kohta peab olema esitatud kohustuslik toidualane teave ning toit peab olema jälgitav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles