Vaata, millega ja mis hinnaga kaubeldakse Paide turul

Silvi Lukjanov
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tooted Paide turul
Tooted Paide turul Foto: Silvi Lukjanov
  • Müüki mõjutavad kõik päevad, mil inimesed raha saavad
  • Iga ilmaga minev kaup on ka mesi ja kanamunad
  • Kalakioskis hea valik ja mõistlik hind
  • Burgeriputka suletud

Kevadkuu esimesel laupäeval oli Paide turul rahvast vähe, sest pensipäev ju alles esmaspäeval.

„Muidugi ootan pensipäeva, kuidas siis teisiti. Täna ei osta ma siit midagi, tulin ainult tuttavate müüjatega veidi juttu ajama. Ilus ilm ju väljas,” sõnas jutukas eakas daam.

Talle teretades ligi astunud teine proua lisas, et tema ikka saiakesi võtab ja võtaks rohkemgi kui müüjal pakkuda.

Talutare müügikioski müüja Kadi Pedo kinnitas, et müüki mõjutavad muidugi kõik päevad, mil inimesed raha saavad, kuid päris müügita päeva pole temal küll olnud ühtegi. „Ka külmaga tahavad inimesed süüa ja kes harjunud talutoiduga, see käib ikka turult ka läbi,” lausus ta. Ostetakse nii kartulit kui selle kõrvale sobivaid hoidiseidki ning iga ilmaga minev kaup on ka mesi ja kanamunad.

Tooted Paide turul
Tooted Paide turul Foto: Silvi Lukjanov
„Suht mõttetu on siin istuda, ega inimesed osta suurt midagi, ajavad vaid oma sente taga, kuid mina hinda ka enam allapoole lasta ei saa,”

Pedoga päris sama meelt polnud Türi valla Jõeääre talutoodetega kauplev peremees Urmas Laks. „Suht mõttetu on siin istuda, ega inimesed osta suurt midagi, ajavad vaid oma sente taga, kuid mina hinda ka enam allapoole lasta ei saa,” tõreles ta. Ta teab, et paljud eelistavad selle mõne kilo kartulit osta suurest kaubandusketist, kus võibki hinna poolest ju odavam olla. Kui toidu puhul on ainult hind tähtis, siis polegi Laksi sõnutsi muud teha. „Keedupeet ja hapukapsavedelik läheb veel hästi müügiks. Paari peet pole ju mõtet kodus ise keeta, kuid vitamiinirikas hapukapsavedelik on nüüd juba meilgi otsakorral," lisas ta selgitusena.

Tooted Paide turul
Tooted Paide turul Foto: Silvi Lukjanov

Kolmanda müügikohana oli avatud kalakiosk, mille valikut kiitis Türilt turule sõitnud mees. „Käisin ka Türi kalapoes, neil polnud pooltki seda, mis siin võtta ja hinnadki siin mõistlikud,” lausus ta.

Tooted Paide turul
Tooted Paide turul Foto: Silvi Lukjanov

Kalamüüja sõnas käega rehmates, et praegune valik veel kehvake, sest värsket kala raske saada. „Ka ostjaid oleks meil rohkem, kui inimesed saaksid sularaha paremini kätte. Enne sai kohe siitsamast poe seinas olnud aparaadist, nüüd tuleb selleks kesklinna kõmpida. Paljud ei tulegi enam sealt tagasi meie käest ostma. See annab tugavasti tunda,” selgitas ta.

Kalamüüja uskus, et varsti võib neidki ähvardada sulgemini. Nii nagu kõrval olevat burgeriputkat. „Kui ruumi rendihind aina tõuseb, siis pole ju mõttekas siin kaubelda,” lausus a.

Kõrvaloleval burgeripukal seisis tõesti silt, et kui sa mind ei näe, siis koputa.

Tooted Paide turul
Tooted Paide turul Foto: Silvi Lukjanov

Laupäeval küll koputuse peale keegi nähtavale ei tulnud ja juhuslikud möödujad teadsid öelda, et burgerit pole kioskist juba mõned päevad osta saanud. Ei tasu ootama jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles