Paides esitleti Rene Viljati kümnendat fotoraamatut

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Viljat
Rene Viljat Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa fotograaf Rene Viljat on üle poole oma elust tegelenud vanade fotode kogumisega ning täna esitleti Paides tema kümnendat fotoraamatut.

Viljati erihuvi on kõik Vabadussõja mälestusmärkidega seonduv ja muidugi vanad fotoaparaadid. Kõige väärtuslikumateks peab ta Ambla fotograafi Jakob Bockmanni pildimasinat ja ateljeekaamerat, vahendas "Aktuaalne kaamera".


Vanade fotode juurde jõudis Viljat 1980ndate algul tänu oma ametile Paide fotoateljees, kus tal tuli klientide toodud piltidest koopiaid valmistada.
"Siis pärast hakkas endal ka huvi tekkima, et mis asjad need vanad fotod üldse on. Niimoodi vaikselt hakkasin korjama neid. Algul siis Paidet ja hiljem ka Türit ja siis kogu maakonda," kirjeldas ta.


Viljati fotokogus on kaugelt üle 10 000 vana pildi, neist neljandik on jõudnud raamatukaante vahele. Viimane raamat "Paide muutuste keerises" on aga eriline - selles näeme aastatel 1984 - 1994 Viljati enda pildistatud madalate puumajadega Paidet, mida sellisel kujul enam pole.


Tõsise fotoajaloo huvilisena on Rene Viljat tuntud ka kui hea naljamees, kes mõnigi kord armastab enda üle nalja heita. (ERR Uudised)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles