Kasutut kraami ära andes saab koole kiusamisvabaks muuta

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuskasutuskeskus
Uuskasutuskeskus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

MTÜ Uuskasutus, mille kauplused asuvad mitmes Eesti linnas, on juba kolm aastat toetanud algatust Kiusamisvaba kool, mille eesmärgiks on muuta Eesti koolid kiusamisvabaks. Ka Paides asuva Uuskasutuskeskuse kliendid saavad sellesse ettevõtmisesse omalt poolt panustada.

Uuskasutuskeskuse kauplustesse saab annetada asju, mis on muutunud üleliigseks, kuid mis on jätkuvalt veel kasutuskõlbulikud, puhtad ja terved. Läbi kaupluste leiavad asjad uue õnneliku omaniku, saadud tulu kasutatakse selleks, et uuskasutust veelgi enam propageerida. Samuti toetatakse sihtasutust Kiusamisvaba kool. Viimased kolm aastat ongi MTÜ Uuskasutus toetanud projekti kokku 50 000 euroga ning aidanud seeläbi Eesti koole kiusamisvabaks muuta.

Paides asub Uuskasutuskeskuse kauplus aadressil Rüütli tn 9.

Kiusamisvaba Kool asutati 2012. aastal Heateo Sihtasutuse, Eesti Koolipsühholoogide Ühingu, Omanäolise Kooli Arenduskeskuse, Tartu Ülikooli kasvatusteadlase Kristiina Treiali ning sotsiaalsete ettevõtjate Kristi Liiva ja Rasmus Raski poolt ja pakub Soome kasvatusteadlaste välja töötatud tõenduspõhist KiVa programmi, mis on 2017/2018. õppeaastal jõudnud Eestis ligi 50 kooli.

KiVA programm sisaldab nii universaalseid kui ka juhtumipõhiseid tegevusi kiusamise ennetamiseks ja märgatud juhtumine lahendamiseks. Eestis läbiviidud esimese mõju-uuringu tulemusel saab öelda, et pilootkoolides langes ohvrite osakaal KiVa tegevuste tulemusena 17,2%-i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles