Looduskaitse selts kutsub valima Eesti rahvusmaastikke

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rihhard Raiku Maastik 4a PAIde lasteaed Lillepai maja, Päevalille rühm
Rihhard Raiku Maastik 4a PAIde lasteaed Lillepai maja, Päevalille rühm Foto: Järva Teataja

Eesti looduskaitse selts kutsub kõiki huvilisi väljapakutud Eesti rahvusmaastike valikust oma lemmikut valima ja otsust kommenteerima.

"Alustame arutelu, ootame märtsikuu jooksul kõigilt huvilistelt hinnanguid meie valiku kohta, täiendusi ja ettepanekuid," ütles Jaan Riis looduskaitse seltsist pressiteate vahendusel.

Arutelus osalemiseks on kaks võimalust: kas Facebooki-lehe „Valime Eestile rahvusmaastikud“ kaudu või kirjutades e-posti aadressil rahvusmaastik@gmail.com. Igaühel on võimalus esitada toimkonnale ettepanek "Minu maastik".

Ettepaneku tegemiseks olemasolevasse nimekirja tuleb nimetada ala asukoht ning kirjeldada pakutava maastiku loodus- ja kultuuriväärtusi, võimalusel lisada ka mõni foto. Samuti tuleks lisada oma kontakt, et toimkond saaks vajadusel ettepaneku tegijaga ühendust võtta.

Eesti rahvusmaastike valimise mõtte algatas Jaan Eilart 25 aastat tagasi. Rahvusmaastikud on Eesti lugu, täis sümboleid ja tähendusi. Need on Eesti esindusalad, mis kogumina annavad hea ja ülevaatliku pildi Eestist, meie loodusest ja kultuurist, edastas looduskaitse selts.

Selts alustas rahvusmaastike valimisega aasta tagasi. Esmavaliku pakkus välja Eesti looduskaitse seltsi juures tegutsev toimkond, misjärel alustasid tööd kirjanik Juhani Püttsepp ja fotograaf Ingmar Muusikus, kes toimkonna valiku põhjal koostasid tutvustava lugudesarja „Eesti rahvusmaastikud“. Nüüd, kus kõik lood on ilmunud, saab nendega ülevaatlikult tutvuda nii seltsi kodulehel www.elks.ee/rahvusmaastikud kui Facebookis lehel „Valime Eestile rahvusmaastikud“.

Valiku tegemisel saavad kaasa rääkida kõik soovijad. Valitavate rahvusmaastike arv ei ole hetkel jäigalt piiratud, lõplik hulk sõltub arutelu käigus esitatud ettepanekute sisukusest. Kõik ettepanekud arutab läbi seltsi juures tegutsev toimkond ning valimistulemuse saab teada maikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles