SEE AEG ON KÄES: Väätsal valmistutakse lumememmede paraadiks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laupäeval kl 13 hakatakse Türi vallas, Väätsal, Väätsa- Reopalu 4,5 km pikkuse kergliiklustee ääres ületama lumememmede ehitamise maailmarekordit ja taaselustama Eesti pikimat lumememme.

Lumememmede ehitamisel on kaks reeglit:

*Lumememm tuleb teha kergliiklustee äärde, mitte kergliiklusteele, kus hiljem peab liikuma lumesahk

*Kui oma lumememmed on valmis, tuleb ringi käia ja teiste kätetööd nautida

Lumememmede ehitamise maailmarekord püstitati Michiganis 2018. aastal, kus ühe tunni jooksul ehitati 2228 lumememme. „Me püüame ehitada vähemalt ühe lumememme rohkem, kuid ei sea ehitamisele ajalist raamistikku, kiirustama ei pea, alustada võib ka hiljem,“ selgitas lumememmemeister Lauri Läänemets.

Suure lumega aastal 1966, on ehitatud Eestis ligi 8 meetri kõrgune lumememm, millest on säilinud foto ja mida võib pidada suurimaks Eestis ehitatud lumememmeks. Sobiva ilma korral püütakse Väätsal vähemalt sama pikk lumememm ehitada. Lumememme ehitamise eelduseks on reede ööl vajaminevad miinuskraadid.

Hiigelmemm 1966. aastal
Hiigelmemm 1966. aastal Foto: Erakogu

2016. aastal ehitasid 300 inimest Väätsale 600 lumememme, millest kujunes järgnevateks nädalateks turismimagnet. 2017. aastal võitsid Väätsa lumememmed Eesti tähtsaima reklaamiauhinna Kuldmuna ja seal välja antud eriauhinna.

„Ootame kõiki inimesi Eesti keskele lumememmesid ehitama. Kuna eelmise korra tegevusrõõm kajas pikka aega mööda Eestit vastu, ootame seekord kohale ligi 1000 inimest. Põllud tee ääres on avarad ja ruumi jagub kõigile, tulla võib ka järgmisel päeval,“ täpsustas lumememmemeister Läänemets ootuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles