Koerus toimub kuulsale kunstnikule pühendatud kultuuriloopäev

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Wiiralt. Absindijoojad. 1933. Värviline puugravüür. Eesti Kunstimuuseum.
Eduard Wiiralt. Absindijoojad. 1933. Värviline puugravüür. Eesti Kunstimuuseum. Foto: Repro

2018. aastal tähistatakse Koeru kihelkonnas oma noorusaastad veetnud maailmakuulsa graafiku Eduard Wiiralti 120ndat sünniaastapäeva. 

Kesk-Eestlastena peame tähtsaks oma kodupiirkonnaga seotud suurmeeste meelespidamist ning nooremale põlvkonnale tutvustamist. Eesti kunstiloos ühe silmapaistvama isiku meenutamiseks korraldame 24. märtsil Koeru kihelkonnas Eduard Wiiraltile pühendatud kultuuriloopäeva.

Koostöös kultuuriasutuste, omavalitsuste ja muuseumidega toimuv Wiiralti päev algab kell 11 rännakuga Wiiralti nooruspõlvekodus Varangu mõisas. Mõisate uurija Valdo Prausti juhendamisel tutvume peahoone, mõisaansambliga ning külastame valitsejamaja, kus E. Wiiralt veetis oma lapsepõlveaastad. Hoone seinal plaanime taasavada mälestustahvli, mis markeerib maja kui Wiirarlti kunagist kodukohta. Edasi siirdutakse kihelkonnakeskusesse Koeru, kus möödutakse endisest Saksa erakooli hoonest, kus Wiiralt õppis aastail 1911 ja 1913. Huvilistele on avatud Koeru kirik, mille puitkonstruktsioonile on koolipoisipõlves oma initsiaalid jäädvusta kunstnik Wiiralt.

Kell 13 toimub Koeru kultuurimajas Wiiralti sünniaastapäevale pühendatud avatud seminar. Teemakohaste ettekannetega esinevad Mai Levin (Ülevaade E. Wiiralti elust ja loomingust), Enn Lillemets (E. Wiiralt mälestustest), Andres Kruusmaa (Wiiraltite põlvnemine) ja Marko Mänd (Koeru kihelkonna mõisad vanadel fotodel).  Koostöös mäluasutustega on avatud seminari ajal Koeru kultuurimajas avatud Eduard Wiiratit tutvustavväljapanek. Kultuuriloopäeva  lõpetab Mark Soosaare teemakohane film „Maised ihad".

Loe edasi siit!

TRANSPORT

SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum korraldab 24. märtsi hommikul Paidest ühise bussiga Wiiralti päevale Varangule ja Koeru minekut. Huvilistel palume registreeruda aadressil ryndom99@gmail.com või telefonil 56682165.  Oleme korraldanud ära ka toitlustamise küsimuse. Bussidega kaugemalt tulijatele pakume ka suuremat kehakinnitust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles