Hääletus on alanud: milline laul sobib Euroopa liidu laulikusse?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte XII laulupidu Tallinna Lauluväljakul
Noorte XII laulupidu Tallinna Lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
  • Esimene EL-i lauluraamat on plaanitud välja anda Euroopa päeval, 9. mail
  • Hääletada saab kuues laulukategoorias

Teisipäeval algas hääletus, millega selgitatakse välja need kuus laulu, mis hakkavad Eestit esindama Taani vabaühenduse koostatavas Euroopa Liidu lauluraamatus.

"Kõik eestlased on oodatud valima enda arvates parimaid muusikapalu 46 laulu seast kuues kategoorias, mille on välja pakkunud Eesti muusika- ja teatriakadeemia üliõpilased ja õpetajad, Eesti kooriühing ja Eesti muusikaõpetajate liit," teatas Eesti-poolne lauluraamatu toimetaja Kaie Tanner Eesti kooriühingust.

"EL-i lauluraamat ei ole Brüsselist alguse saanud PR-projekt, vaid Taani mittetulundusühingu poolt algatatud ettevõtmine, millel puudub rahaline seos Euroopa Liiduga. Alates 2015. aastast on üle 17 000 inimese üheksa liikmesriigist hääletanud oma kuue parima laulu poolt. Eesti on kümnes riik, mis oma laule valima hakkab," rõhutas Tanner.

Kuus laulukategooriat, mis valiti välja 17 erineva muusikaakadeemia poolt 14 Euroopa riigist, sealhulgas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia poolt, on järgmised: armastuslaulud; loodus ja aastaajad; vabadus ja rahu; rahvalaulud ja rahvalikud laulud; vaimulikud laulud; lastelaulud. Sarnased hääletused on ees veel 18 liikmesriigis, kus samuti on muusikaõpilased, -õpetajad ja koorilauljad nomineerinud laule oma rahvuse laulude varasalvest.

"Meie kooriühingus tegelesime laulude valikuga, mida sinna Eesti poolt igasse nominatsiooni panna. Ootame nüüd suure põnevusega, mida rahvas arvab," rääkis Tanner. "Ma pean ütlema, et juba meil kooriühingus oli selle valimisega palju tegemist, sest kandidaate oli tohult palju. Meie muusikanõukogul tuli päris palju hääletada, et valida välja mõistlik arv nominente," selgitas ta.

Esimene EL-i lauluraamat on plaanitud välja anda Euroopa päeval, 9. mail 2019: 168 laulu trükitult nii inglise- kui rahvuskeeles.

Teenitud tulu eest plaanib ühendus välja anda teise väljaande tõlgituna 24 Euroopa Liidu ametlikku keelde, et kõik, hoolimata oma inglise keele oskustest, saaksid kaasa laulda ning kõiki laulusõnu mõista.

Lauluhääletus asub lehel www.eu-songbook.org ning see kestab 20. märtsist 20. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles