Uue mängufilmi valmimisse panustas ka teenekas kergejõustikutreener

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Leo» ja Leo: tulbipäevade selleaastane staar on sort nimega «Leo». Teenekas kergejõustikutreener Leonhard Soom leidis, et on ikka uhke küll, kui omanimelist lillesorti näitusel uudistada saab ning ei pidanud paljuks lillesülemiga ka uhkelt poseerida.
«Leo» ja Leo: tulbipäevade selleaastane staar on sort nimega «Leo». Teenekas kergejõustikutreener Leonhard Soom leidis, et on ikka uhke küll, kui omanimelist lillesorti näitusel uudistada saab ning ei pidanud paljuks lillesülemiga ka uhkelt poseerida. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

23. märtsil jõuab kinodesse Moonika Siimetsa EV100 mängufilm "Seltsimees laps", mis põhineb Leelo Tungla samanimelisel triloogial.

ETV saates "Hommik Anuga" rääkis filmi meespeaosatäitja Tambet Tuisk sellest, mida inimesed õige pea kinodes näha saavad ning ka sellest, kuidas tal rolli parema sisseelamise nimel erinevad oskusi juurde õppida tuli.

«Ma teadsin enne võtteid, et pean imiteerima akordionimängu, laulma ja nagu plakati peal on, mootorrattaga sõitma," kõneles Tuisk.

"Mul ei olnud mitte mingit motopisikut sees kuni selle hetkeni, kui tegime proovifotod, et taotleda raha," nentis ta ja kinnitas, et neid pilte tehes sai ta aru, et kui film saab rahastuse, siis tuleb tal sõita mootorrattaga ilma kiivrita, samal ajal kui võõras laps istub paagi peal. "Selleks ajaks kui võtted algasid, olid mul olemas A-kategooria mootorrattaload ning isegi teatav kogemus."

Akordionimängu ta filmi jaoks siiski ära ei õppinud. "Ma istusin maal ja proovisin seda kõike, Riina Roose loomulikult aitas laulu ja akordionimängu õppida, ma filmisin selle üles ja siis ma püüdsin neid sõrmi sättida," mainis Tuisk ja tõi välja, et filmis saab montaažiga mingi piirini siiski ära petta.

Lisaks rääkis ta veel, et kuna filmistsenaariumisse oli sisse kirjutatud ka stseen kus peategelasel staadionil joosta tuli, pöörduti nõu küsimiseks Türi kergejõustikutreeneri Leonhard Soomi poole.

«Ma olen küll sporti teinud, aga ma pole sprinter,» rääkis näitleja. «Soom on väga kuulus kergejõustikutreener ja käisime tema juures, et saada õpetussõnu, milline oli tolle ajastu jooksustiil. Kuni selleni välja, et proovisime seda kõike Tõrva staadioni peal. Filmis on staadioni asemel muidugi muldkattega jooksurada, millel siis jooksin, jalas mingid tennise- või kingalaadsed jalatsid,» kirjeldas Tuisk.

6. aprillil linastub film «Seltsimees laps» Oisu rahvamajas.

Seltsimees laps

Kui 6aastase Leelo kooliõpetajast ema ühel päeval püssimeeste vahel ära viiakse, tuleb tal iseseisvalt leida vastused paljudele küsimustele: miks on sinimustvalge keelatud, kes on rahvavaenlane, miks luusib hirmus enkavedeelane ümber nende kodu ja kas pioneer olla on au- või häbiasi? Sattudes sageli tragikoomilistesse olukordadesse püüab Leelo selles kahepalgelises stalinlikus maailmas olla võimalikult hea laps ja teha kõik, et ema tagasi koju tuleks.

Moonika Siimetsa esimene täispikk mängufilm põhineb Leelo Tungla autobiograafilistel romaanidel "Seltsimees laps ja suured inimesed" ning "Samet ja saepuru". Paralleelselt filmiga valmis kirjanikul triloogia viimane osa "Naisekäe puudutus". Film on valminud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles