Paljud tarbijad ostavad toitu hinna ja odavpakkumiste põhjal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Toidukorv. Foto on illustratiivne.
Toidukorv. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiljuti toiduliidu  tellitud ja Kantar Emori tehtud uuring näitas, et 90 protsenti Eesti tarbijatest eelistab kodumaiseid toiduaineid. See näitaja on pigem  hoiakuline, sest paljud langetavad lõpliku ostuotsuse hoopis hinna põhjal.

 

Ka Selveri juhatuse liige Kristi Lomp ütles, et eestimaist toidukaupa armastatakse. Eriti eelistatakse nende kogemusel kodumaiseid tooteid värske liha ja lihatoodete ning piimatoodete kategoorias. Seejuures on oluline ära märkida, et Selveri valikus on kohaliku toidukauba osa leiva-, saia-, liha- ja piimakategoorias üle 90 protsendi.

Siiski on ka Selveri kogemusest näha, et on osa tarbijaid, kes ei saa endale kodumaiste toodete ostu lubada, kui kõrval on odavama hinnaga importtoodete valik. “Eesti toit ei ole paljudele tarbijatele taskukohane,“ ütles Lomp. „Kuigi öeldakse, et sooduspakkumistest lastakse end mõjutada pigem vähe, siis tegeli ostukäitumine näitab midagi muud.“ 

Selveri klientide 2017. aasta ostukäitumise uuringu tulemused kinnitavad, et pea kõikide tootekategooriate lõikes osteti enim just neid tooteid, millel olid odavpakkumised. Eriti suur oli odavpakkumisega soetatud toodetes juustude osa. Vaid värske linnuliha ja piimatoodete puhul oli näha, et kampaaniahinnad nii suurt mõju ei avalda ning tarbijad ostavad pigem oma kindlaid lemmikuid.

Siiski on ka Selveri kogemusest näha, et on osa tarbijaid, kes ei saa endale kodumaiste toodete ostu lubada, kui kõrval on odavama hinnaga importtoodete valik.

Ühtlasi eristub selgelt puu- ja juurviljade tootekategooria, kus tarbijad eelistavad küll kodumaist, kuid parema kvaliteedi korral valitavad välismaise toote. „Kui Eesti päritolu liha- ja piimatoodangu kvaliteeti peetakse väga kõrgeks, siis köögivilja puhul on kohalikel kasvatajatel veel suur töö ära teha,“ lausus Kristi Lomp.

Märksõnad

Tagasi üles