Terviseameti kontrollmõõtmised näitasid koolikoti liigkaalu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikott. Foto on illustreeriv.
Koolikott. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Terviseameti märtsis koolis tehtud kontrollkaalumine näitas, et algklasside õppematerjal kaalub lubatust enam. Terviseamet juhib nii lapsevanemate kui haridustöötajate tähelepanu sellele, et lapse kooliranitsa raskus ei tohiks algklassis ületada kolme kilogrammi.

 

Kaalumisel selgus, et õpiku kaal või õppeaine õpiku ja töövihiku kaal kokku ületavad lubatud õppekirjanduse kogukaalu, milleks on  1.-3. klassis 400 grammi ja 4.-6. klassis  450 grammi. Näiteks 1. klassis on teisel poolaastal kasutusel eesti keele õpik kaaluga 489 grammi, millele lisandub töövihik kaaluga 232 grammi, kaaludes lubatud 400 grammi asemel kokku enam kui 700 grammi. Neljandas klassis kaalusid inglise keele õpik ja selle juurde kuuluv töövihik kokku 639 grammi ning eesti keele õpik koos töövihikuga kokku 703 grammi.

Tervisameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Kaili Sillamaa sõnul peaks 1.-3. klassi õpilase koolikott kaaluma kuni 3 kilogrammi. „Paremat kaalu aitaks kindlasti saavutada õpikute dubleerimine – kodus ja koolis võiksid olla kasutusel eraldi komplektid,“ ütles Sillamaa. 

Lapsevanemad saavad lapse koolikoti raskust vähendada ka õhemaid vihikuid ja muid kergemaid koolitarvikuid ostes. Samuti tuleb koolikotti lapse keha tasakaalustatud arengu huvides vähemalt algkoolis kanda mõlemal õlal. Eelistama peaks konkreetse vormiga ranitsat, sest vormitu koolikott vajub lapse alaseljale ja pikaajaline vale seljaasend  võib põhjustada selgroo kõverdumist.

Tervisameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialist Kaili Sillamaa sõnul peaks 1.-3. klassi õpilase koolikott kaaluma kuni 3 kilogrammi.

Õppekirjandusele esitatavad tehnilised nõuded on kehtestatud haridus-ja teadusministeeriumi määrusega, mille kohaselt ei tohi esimeses õppeastmes õpiku ja töövihiku kogukaal ületada 400 grammi ning teises kooliastmes 450 grammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles