Prügivedaja jättis tarbijad pika ninaga

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikonteiner. Pilt on illustratiivne.
Prügikonteiner. Pilt on illustratiivne. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja
  • Prügivedu Türi valla elanikele on Järvamaal kõige odavam

1. aprillist korraldab Türi vallas seni olmejäätmeid ära vedanud OÜ Ekoviri asemel prügivedu Ragn-Sells. Esimese veopäeva järel aga on mitmed tarbijad segaduses.

Järva Teataja toimetusele saatis vihje türilane, kes oli pettunud, et 6. aprillil, mil oli graafikujärgne prügiveo päev, vedas ta oma jäätmekonteineri eramu sissesõidutee äärde, et prügiauto sellele ligi pääseks. Õhtul koju naastes selgus, et prügikast on endiselt tühjendamata. Sealjuures polnud ta ainuke, kes tühjendamata prügikasti ööseks taas tee äärest hoovi tagasi vedama pidi. „Meie tänavale pidi prügiauto jõudma 6. aprillil, sellesisuline teave saadeti ka meilile. Mis kõige kummalisem – kui reede pärastlõunal koduhoovist autoga välja sõitsin, siis nägin, et prügiauto tühjendas meie tänaval asuva maja ees prügikasti – vaid paar maja minu kodust edasi. Vaatasin veel, et kohe jõuabki järjega minu majani. Õhtul aga selgus, et prügikast oli endiselt tühjendamata. Samamoodi seisid tänava ääres ka naabrite tühjendamata prügikonteinerid,” ütles türilane.

Olukord ei muutunud ka laupäeva jooksul, ka siis ei jõudnud prügiauto sellele tänavale. Küll aga sai toimetusele vihjanud elanik laupäeva õhtul meili, milles anti teada järgmist: „Tuletame meelde, et 09.04 2018 toimub konteineri tühjendamine.” Ühtlasi paluti tagada konteinerile ligipääs.

Türilane ei mõista, miks teenindas algselt välja lubatud veopäeval prügiauto vaid mõnda selle tänava majapidamist, ent teiste prügikastid tühjendamata jättis. „Eks siis tuleb esmaspäeva oodata. Ragn-Sellsi kodulehel on kirjas küll, et infot saab vastval telefoninumbril, ent infotelefon töötab paraku vaid äripäevadel.” Ta polnud kursis, kas sarnasesse olukorda sattusid tarbijad näiteks ka mõnes teises piirkonnas.

Õhtul aga selgus, et prügikast oli endiselt tühjendamata. Samamoodi seisid tänava ääres ka naabrite tühjendamata prügikonteinerid

Ta möönis, et ehk võis segadus tekkida näiteks andmebaasis, kus kirjas tarbijate andmed. „Aga kui prügiauto meie tänaval käis, siis miks ta tühjendas vaid mõned prügikastid? Autojuht ju pidi nägema, et rida konteinereid on tänava ääres tühjendamise ootel. Neist ei saanud ju ometi mööda vaadata,” ei saa ta aru.

1. aprillist on Türi valla (ühinemiseelsel territooriumil) korraldatud olmejäätmete vedaja Ragn-Sells. Kuigi vedaja vahetumisega läheb prügikonteineri tühjendus oluliselt kallimaks, jääb see teenus maakonna odavaimaks.

Seni vedas Türi vallas prügi OÜ Ekovir, kes teavitas möödunud suve hakul vallavalitsust, et seniste hindadega pole võimalik enam seda tööd teha ja soovis hinda tõsta.

Vallavalitsus polnud hinnatõusuga nõus, sest Ekovir ei näidanud, millised ettenägematud kulud on ootamatult kallinenud ja kuulutas uue vedaja leidmiseks välja hanke.

Türi vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Urmas Kupp ütles, et Türi valla prügiveohankele esitas pakkumise kolm firmat. Soodsaima pakkumuse, 8,28 eurot kuupmeetri kohta, tegi Ragn-Sells.

Kupu selgitusel tähendab see, et 240liitrise konteineri tühjendus hakkab koos käibemaksuga maksma 2,39 eurot. Seni tuli Türi valla elanikel sellise konteineri tühjenduse eest tasuda 1,35 eurot ehk 1,04 eurot vähem.

Suurest hinnatõusust hoolimata on prügivedu Türi valla elanikele Järvamaal kõige odavam. Paide linnas maksab 240liitrise konteineri tühjendus 2,51 ja maapiirkondades kuni 3,34 eurot.

Ragn-Sellsi turundus- ja kommunikatsioonijuht Rainer Pesti ütles, et jäätmeveo alustamise puhul on kõige olulisemad klientide andmed ja aadressid, millest lähtudes luuakse veoringid ja graafikud. Ragn-Sellsi kogemus näitab, et kui omavalitsuse poolt üleantavad andmed on hea kvaliteediga, neid on jooksvalt uuendatud ja vastavad hetkeolukorrale, siis läheb kõik sujuvalt. Kui andmetes on puudujääke, tuleb esimesel kuul teha mitmeid korrektuure nii klientide andmetes kui ka graafikutes ja see võib mõjutada esimestel nädalatel ka teenuse kvaliteeti.

Ta lisas, et järgmist tühjenduspäeva näeb Ragn-Sellsi iseteenindusest lisaks saavad kõik kliendid, kes on Ragn-Sellsile edastanud oma e-maili ka tühjenduspäeva meeldetuletuse.

Kui teile kuuluval kinnistul puudub elu- või äritegevus või seda kasutatakse hooajaliselt, siis on võimalus taotleda korraldatud jäätmeveost täielikku või perioodilist vabastust. Jäätmeveost vabastuse saamist saab anda ainult kohalik omavalitsus, selleks tuleb esitada Türi vallavalitsusele vabastuse taotlus.

Pesti lisas, et Ragn-Sells väljastab arved, kui teenuseid on täitunud viie euro eest. Näiteks, kui teie igakuine teenustasu on 2,5 eurot, siis saate arve iga kahe kuu tagant, et et ei peaks igakuiselt meeles pidama pisikeste arvete tasumist ja see on ka keskkonnasõbralikum. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles