Kauaoodatud kaadrid: vaata Väätsa kooli teadusjaama lendu

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väätsa kosmoseprogramm
Väätsa kosmoseprogramm Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

29. märtsil toimus Väätsa põhikoolis Kosmosepäev, mille raames saadeti maakera stratosfääri ka kooliõpilaste teadusprojekti raames valmistatud teadusjaam.

Nüüdseks on valmis saanud ka kokkuvõtlik video, millel näha esimest lendu filminud seikluskaamera kaadrid kahe tunni pikkuselt missioonil

Vaata videokokkuvõtet SIIT

Kosmoseprogrammi tegevus kujutas endast 5 kuud kestnud 7- 9. klassi õpilaste teadusprojekti, mille tulemusena saadeti esimese Eesti põhikoolina kosmose piirile ise meisterdatud teadusjaamadega heeliumipallid. Ühtlasi võeti eesmärgiks sooritada ka maailmarekord, süüdates 35 km kõrgusel välitingimustes säraküünal.

“Kosmoseprogramm on oma olemuselt mitmetahuline õppeprotsess, selle asemel, et teadmisi õpikust kuivalt lugeda, on õppeprotsessi seotud füüsika, keemia, bioloogia ja paljude üldpädevuste omandamine,” selgitas kosmosevallutusplaanide tagamaid Väätsa põhikooli füüsika- ning töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja Jonas Nahkor.

Kosmosesse lennutatud jaamad koosnesid erinevatest seadmetest, mis andisd infot nii keskkonna kohta stratosfääris kui ka palli asukohast. Jaama aju on programmeeritud nii, et kogu lennu vältel jõuaksid fotod ning temperatuuri ja rõhu andmed maa peale. See kindlustas, et andmed jõuavad teadusmeeskonnani ka siis, kui jaam ise ära kaob. Kogu lendu jäädvustas seikluskaamera, mille videopilti on võimalik vaadata pärast palli maandumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles