Jürilaadal vallutab linnasüdame tantsu-, pilli- ja laulurahvas

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürilaat
Jürilaat Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

22. aprillil võtab Paide linnasüdames koha sisse Jürilaat. Paide Jürilaat on kujunenud Jüripäeva kommetele vastavalt tantsu-, pilli- ja laulukarja laskmiseks karjamaale (loe: keskväljakule). Siit algab kevadsuvine välihooaeg kõigile, kel laulud suus ja tantsud jalges.

 

Päeva peaesineja on Anu Taul  ja Tarmo Noormaa. Selles duos kohtuvad nii pärimusmuusika kui omalooming. Pärimusmuusikutest paar Anu Taul ja Tarmo Noormaa toovad endaga kaasa Lõuna-Eesti siiruviirulist folgimuusikat ja nõnda saab kontsert sama palju romantiline kui tantsuline. Nad loovad oma helide ilma terve hulga instrumentide kaasabil – torupill, kitarr, viled, erinevad lõõtspillid. See duo sõidutab publikut nii kirglikel, tantsulistel kui otse südamesse tungivatel nootidel.

Mehist meelt on esindamas maakonna poistekooride ühendkoor ja Paide meeskoor. Paide linnaorkestri mehisemad lood, hobused-ponid, rauatagumine seppade juhtimisel ja poomivõitlus publikule, Paide linna rahvatantsurühmad tantsivad liigiti ühistantse maakonna laulu-tantsupeo repertuaarist – nii on jüripäev meie tantsijatele  suure peo eelprooviks. Tantsuringides löövad kaasa 350 tantsijat 22 kollektiivist, esindatud kõik rühmaliigid mudilastest täiskasvanuteni. Seekord on lubanud liituda ka Roosna-Alliku ja Paide piirkonna tantsijad.

Päevajuht on Tarmo Hints, kes seekord nimetatud karjapoiss-kuningaks.

Nagu rahvakalendri tähtpäevale kohane on kavas ka käsitöötoad, koduleivakonkurss jne. Kuigi eesti rahvakalendris on olemas ka Karjalaske päev 1. aprillil, siis karjamaale lasti  loomad pigem Jüripäeval. Aprillikuu alguses pole veel sobivat karjatamis ilma ja karjalaskepäeval said loomad vaid korraks laudast nina välja pista.

Keskväljakul toimub laadakauplemine käsitöö, aia-, toidu-, talu- ja tööstuskaupadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles