Jätke tikud rahule: kontrolli alt väljunud lõkked ei anna päästjatele asu

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maastikupõleng Laupal
Maastikupõleng Laupal Foto: Kristo Kivisoo /Järva Teataja

 Tänane päev tähendas ka maastikutulekahjude algust Järvamaal. Päev on kujunenud päästjatele nii töiseks, et paljudel neist pole olnud aega lõunatki süüa.

Kuigi päästeamet on ka käesoleval aastal korduvalt palunud inimestel lõket tehes olla ettevaatlikud ja järgida tuleohutusnõudeid, on ikka neid, kes neid rikuvad. Seda, et täna on Järvamaal olukord päris hull, kinnitasid Järva Teatajale mitme komando päästjad. Põhiline maastikupõlengute põhjus on nende sõnul üks: lõke on väljunud kontrolli alt.

Järelvalveta lõke Koigi külas Järvamaal.
Järelvalveta lõke Koigi külas Järvamaal. Foto: Birgit Itse /Järva Teataja

Nii oli näiteks täna Röa, Laupa ja Päinurme külas puhkenud põlengutes. Samas võis järelvalveta lõkkeid näha mitmel pool. Näiteks Koigi külas oli mändide all lõke, mille juures polnud ei esmaseid tulekustutusvahendeid ega ka ühtki inimest.

Kui esialgsetel andmetel oli Röal tegemist väiksemat sorti põlenguga, siis Laupal oli tegemist II astme väljakutsega, mis tähendab juba ulatuslikumat maastikupõlengut. Päästeameti operatiivkorrapidaja teatel reageerisid sündmusele lisaks Paide ja Türi komandodele ka Vända ja Rapla päästjad.

Päästjatel õnnestus ära hoida tulek levik kõrvalhoonetele.

Päinurme põlengut käisid kustutamas Koeru ja Paide päästjad.

Päästjatel on täna tulnud reageerida ka kutsele Käru ja Reinevere kandist ning lisaks Järvamaal puhkenud põlengutele, on täna Järvamaa päästjad käinud maastikupõlenguid kustutamas Pärnu-ja Harjumaal.

NB! Tuletame meelde, et vähegi tugevama tuulega lõket teha ei tohi. Alla ühemeetrise läbimõõduga lõkke tegemisel peab lõkkekoht paiknema hoonetest või puuriitadest vähemalt 8 meetri kaugusel. Üle ühemeetrise läbimõõduga tule tegemisel peab lõkke tegemise koht paiknema hoonetest või põlevmaterjali hoiukohtadest aga vähemalt 15 meetri kaugusel. Lõke tuleb piirata mittesüttiva pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid ning lõket valvata, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks. Praegusel aastaajal süütab korralikult kustutamata tikk, suitsukoni või väiksemgi säde kulupõlengu, mis saastab ja hävitab keskkonda ning mille kustutamiseks kulub palju päästjate jõudu ja aega. Ainult üheskoos hoolivalt ning tuleohutusega arvestades saame seda vältida.

ALLIKAS: Päästeamet

a

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles