Kolmapäeval algab muinsuskaitsekuu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitsekuu välja kuulutamine ja Eesti Muinsuskaitseseltsi teenetemärkide üleandmine Lastekirjanduse keskuses.
Muinsuskaitsekuu välja kuulutamine ja Eesti Muinsuskaitseseltsi teenetemärkide üleandmine Lastekirjanduse keskuses. Foto: AFP / Scanpix

Kolmapäeval, 18. aprillil kell 17 avatakse Eesti Panga Iseseisvussaalis Estonia pst. 13 pika traditsiooniga muinsuskaitsekuu, mis tänavu toimub juba 34. korda.

 

Muinsuskaitsekuu algab igal aastal 18. aprillil, rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval, ja see kestab kuni 18. maini, rahvusvahelise muuseumipäevani. Kuu jooksul toimub arvukalt mälestisi ja kultuuriloolisi paiku tutvustavaid ekskursioone ja õppesõite, tehakse palju talgutööd, saab vaadata filme ja näitusi ning osaleda töötubades ja seminaridel. Muinsuskaitsekuu kava täieneb jooksvalt, palume jälgida Eesti Muinsuskaitse Seltsi kodulehte.

Tänavusel Eesti Vabariigi suurel juubeliaastal, mis on ühtlasi ka Euroopa kultuuripärandiaasta, avatakse muinsuskaitsekuu pidulikult Eesti Vabariigi sünni ja iseseisvustaotlusega tihedalt seotud paigas – Eesti Panga Iseseisvussaalis, kus 24. veebruaril 1918 moodustati Ajutine Valitsus.

Muinsuskaitsekuu avab EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho, Eesti Panga poolt tervitab Ardo Hansson, kõneleb Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak. Eesti Muinsuskaitse Selts tänab ja tunnustab tublisid tegijaid, kes on aega ja jõudu säästmata hoidnud, korrastanud ja taastanud mälestisi ning kultuuriloolisi paiku. Kultuuripärandit väärtustava avalikkuse arvates Eesti ainelise kultuuri mälestistele, ajaloolistele traditsioonidele või institutsioonidele suurt kahju tekitanud teo eest antakse välja Karuteene medal.

Tänavusel Eesti Vabariigi suurel juubeliaastal, mis on ühtlasi ka Euroopa kultuuripärandiaasta, avatakse muinsuskaitsekuu pidulikult Eesti Vabariigi sünni ja iseseisvustaotlusega tihedalt seotud paigas – Eesti Panga Iseseisvussaalis, kus 24. veebruaril 1918 moodustati Ajutine Valitsus.

Muinsuskaitsekuu avamisel kuulutatakse välja Tullio Ilometsa 2018. aasta muinsuskaitseauhinnale kandideerimine. Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna asutas Eesti Muinsuskaitse Selts eelmisel aastal, tunnustamaks isikuid, kes seovad teadust igapäevase praktilise eluga ning aitavad kaasa ajaloo mõistmisele ja kultuuriväärtuste hoidmisele. Eesti Panga Iseseisvussaali tutvustab Märt Karmo.

Muinsuskaitsekuu on suurim ja kõige rahvarohkem kodanikualgatusel toimuv Eesti ajaloo- ja kultuuripärandit tutvustav ettevõtmine. Muinsuskaitsekuud korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös riigiasutuste ja kohalike omavalitustega, eraettevõtete, muuseumide ning arvukate vabatahtlikega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles