Talguhunt, Kollassaare ootab sind kevadtöödeks appi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Vaikre, matkaonni peremees
Kollassaare matkaonn. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix
Erki Vaikre, matkaonni peremees Kollassaare matkaonn. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järva vallas, ühel unustatud soosaarel- Kollassaarel läheb aprilli lõpus-mai alguses suurteks kevadtöödeks- ees ootab matkaonni katusevahetus. Suurem osa vajaminevast materjalist on juba kohale toodud- sarikad, roovid, uus alus- ja katusekate.

 

Kui talgupäevad on valdavalt mai esimesel nädalavahetusel, siis suurõppuse „Siil“ tõttu (kus nii mitmedki Kollasaare matkaonni majandava MTÜ Estlander liikmed on osalemas) tehakse Kollassaare talgud varem- 30. aprilli ja 1. mail.

Mai esimesel päeval soovitakse jõuda katusevahetusega uue katte pealepanemiseni. „Kui kaugele me tegelikult jõuame, pole hetkel õrna aimugi,“ ütles Kollasaare peremees Erki Vaikre. „Algne soov oli peale saada laudkatus, kuid eks raha paneb piirid paika. Heade annetajate abil saime kokku nii palju vahendeid, et katusekattematerjaliks tuleb bituumen laineplaat.“

Seda kõike tehakse seetõttu, et matkaonnile pikem eluiga tagada. „Kui oma 15 aastat tagasi hakkasime selle onniga rohkem tegelema, muutus ka see koht üha südamelähedasemaks,“ meenutas ta. „Inimesed, kes on siin käinud, ütlevad, et siin on hea olla. Sellel kohal on hea vägi. Eks ka seetõttu, et keerulistel aegadel ei ole siin teadaolevalt kedagi mõrvatud, maju maha põletatud või metsavendi taga aetud. See koht on lihtsalt hääbuma jäänud.“

Kevadisi töid on Kollassaarel talgute korras tehtud aastaid. Tulevikuplaanidesse mahub näiteks matkaonni vahelae soojustamine, võimalikult tuleohutu küttekolde ja korstna ehitamine ning seinapalkide säilimise nimel hoone laudvoodriga katmine.

Kollasaare matkaonn on tegelikult sealse kunagise jõukal järjel olnud linakasvatustalu aidahoone. Kui Estlanderi inimesed seal tegutsema asusid, oli matkaonnil peal rookatus. „Katus oli päris halvas seisukorras. Paariks-kolmeks aastat jäi vana katus peale, kuid siis otsustasime, et kisume rookatuse maha, tihendame roovitust kuivade kuuselattidega ja paneme tõrvapapi peale. See oli ainuke katusekattematerjal, mida saime seljas kohale tuua. Üks rull kaalub küll paar-kolmkümmend kilogrammi, kuid tassisime neid jupikaupa kohale. Praegu on seal lagunemas juba kolmas kiht tõvapappi. Nüüd oleme kõik vanemaks jäänud ja tahtsime midagi püsivamat. Olgugi, et see laineplaat matkaonni katusele ei sobi, siis meie eluea kestab see ikka ära ja aitab sedasi hoida hoonet edasi lagunemast,“ avaldas ta. „Eks siin ole ka teisi muresid: matkaonni alusraam on mädanenud, välja tuleks vahetada kaks alumist palgiringi. Läbi on ka lõunapoolne sein. Selleks on vaja meistrit, seda talgukorras ei tee.“

Kevadisi töid on Kollassaarel talgute korras tehtud aastaid. Tulevikuplaanidesse mahub näiteks matkaonni vahelae soojustamine, võimalikult tuleohutu küttekolde ja korstna ehitamine ning seinapalkide säilimise nimel hoone laudvoodriga katmine. Puude hoiustamiseks tuleks ehitada puukuur(id). Esmalt võetakse käsile kõige kriitilisemad tööd.

Talgupäevale on lubanud tulla paarteist inimest. Talguliste maksimumarvuks on seatud 30 inimest. Vaevanägijatele (tööaeg kl 10st 18ni, huvilisi oodatakse kohale juba 30. aprilli õhtuks) pakutakse talgusuppi ja saab ka kodasaunas käia. Uuri lisaks siit ja sealt!

Lisaks katusevahetusele on kavas teisigi kevadtöid, nagu majaümbruse korrastamine, küttepuude varumine ja õuepuu võsast väljapuhastamine.

Kokku on Järvamaal „Teeme ära“ kevadtalgutel kirjas 100 talgut. Talguinfo!

TOETA

Kollassaare matkakodu jaoks on avatud konto, kuhu saab annetada raha vastavalt oma äranägemise järgi. Kõikide annetajate nimed tuuakse välja võrguseintel ja Kollassaare vastaval tänutahvli.

Makse saaja: MTÜ Estlander

Konto: EE692200221061908768

Selgitus: Kollassaare katus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles