Keskkonnaminister tutvus Imaveres puidutööstusettevõtetega

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pille Rõivas

Eile külastas keskkonnaminister Keit Pentus Stora Enso Eesti AS Imavere talatehast ning puidugraanulitehast Graanul Invest AS.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu kommunikatsiooni- ja projektijuht Pille Rõivas teatas, et ministrit huvitas kuidas puidutööstustel üldiselt läheb, praegused olukorrad turgudel ja konkurentsisituatsioon teiste riikidega võrreldes. Ta uuris ka kas puidutööstusettevõtted vajavad arenguks riigi tuge ning kuidas on edasi liikunud puidutranspordiga seonduv efektiivsemate vedude võimaldamise teema.


Pentus tundis huvi kuidas toimub talatehases liimpuittalade tootmine ja transport Jaapani turule ning kas ja kuidas on seda mõjutanud sealsed hiljutised maavärinad ning liimpuittalade kasutusalad. Ta uuris kuidas on puidugraanulite kui taastuvenergia kandja ja fossiilsete kütuste omavaheline konkurentsiolukord, hinnaerinevused ja kasutamise lihtsus tööstuslikult ning kodutarbimises.


Stora Enso Imavere saeveski juht Marek Moorits andis ülevaate liimpuittalade tootmisest ja ka hiljuti Jaapanit tabanud maavärina mõjust sellele tootesektorile. Moorits nentis, et Jaapani turu nõudlus talade järele on esialgu pisut vähenenud ning avaldanud hindadele negatiivset mõju. Nõudlus kasvas pärast maavärinat eelkõige kiirelt püstitavatele ajutistele majadele, mil taladevajadus on väike. Siiski on põhjust arvata, et pikemas perspektiivis vajab Jaapan maavärinas kannatada saanud piirkondade hoonestuse taastamiseks veelgi enam puitmaterjali, sealhulgas ka talasid.


Puidugraanulitehase Graanul Invest juhataja Jaano Haidla tutvustas graanulitootmisega seonduvat ning ettevõtte arenguplaane. Ta rääkis puidugraanuli konkurentsivõimest võrreldes fossiilsete kütustega ning tõi välja taastuvenergia eelised taastumatute kütuseressursside kasutamise ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles