Koeru kiriku uued kellad on kohal: kirikuõpetaja loodab need käsitsi torni vintsida

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva vald

"Ootasime kelli siia tänaseks, aga need jõudsid juba esmaspäeval – ühe autoga Saksamaalt Eestisse, laaditi ümber ja kohe Koeru poole teele. Pidulik vastuvõtt läks vett vedama," rääkis Järva valla koduleheküljel EELK Koeru Maarja-Magdaleena koguduse diakon Jaanus Tammiste 8. mail, ise uusi Koeru kiriku tornikelli paitades.

 

"Need on esimesed konkreetselt Koeru kirikule valatud kellad. Valasime need Saksamaal Sinnis Rinckeri valukojas – Järvamaal teisi selles valukojas valatud kelli polegi, viimati valati seal Keila kiriku kell, ja need on kõlaliselt teistsugused, kui näiteks Järva-Jaani oma," selgitas Tammiste. "Käisin ise valamist vaatamas, kellameister oli mitmendat põlve kellavalaja. Valati viis kella korraga: üks Münchenisse, kaks Worms´i katedraali Saksamaal ja kuna meie olime kõige kaugemad tellijad, läks meie kelladega aega kõige kauem."

Suurem kell kaalub ligi 600, väikesem veidi üle 200 kilo. Torni loodab Jaanus Tammiste need vinnata paljude abiliste lihasjõul. "Tõmbame need torni käsitsi, vintsidega, mis kergitavad kella 3 cm kaupa - ootame kõiki, kes tahavad selles ajaloolises sündmuses kätt proovida, anname teada, millal abi vaja läheb," lubas Tammiste.

Uuri lisa Järva valla koduleheküljelt siit!

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles