Rajaleidja keskus võõrustab sakslastes praktikante

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa Rajaleidja keskus.
Järvamaa Rajaleidja keskus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tugiteenused ja siin kasutusel olevad lahendused pakuvad välismaallastele sedavõrd suurt huvi, et 2.-25. maini viibivad Saksa tulevased noored karjäärispetsialistid Eestis praktikal Erasmus+ programmi Euroguidance projekti raames. Käesoleval nädalal võõrustab praktikante Järvamaa Rajaleidja keskus.

 

Saksa praktikandid Marlene Klor ja Janine Jerabek tutvuvad maakonna haridus- ja tööeluga, saades põhjaliku ülevaate karjäärispetsialistide tööst, meetoditest ja Järvamaa eripäradest.

Nädala esimesel päeval tutvusid nad Järvamaa Rajaleidja keskuse spetsialistide igapäevatööga ning teisipäeval-kolmapäeval tutvutakse Järvamaa Kutsehariduskeskuse õppekohtadega ja Türi Ühisgümnaasiumiga, kus praktikantidel on võimalus ka ise tund läbi, Väätsa Põhikoolis vaatlevad nad Rajaleidja karjäärispetsialistide grupi- ja individuaalnõustamisi. Nädala teine pool on pühendatud ettevõtlusele ja Järvamaa arengutele ehk siis käiakse tutvumas alpakade ja elamusturismi ettevõttega Wile Farm ja käsitöömaailmas tuntud staažika ettevõttega Saara Kirjastus, samuti tutvutakse Paides Wabalinna maja hingelooga.

Praktikantide nädala lõpetab keskustelu JOLi esinaise Pipi-Liis Siemanniga Järvamaa arengute ja tuleviku teemadel ning Türi Seikluspargi ja Türi Lillelaada külastus.

Saksa praktikandid Marlene Klor ja Janine Jerabek tutvuvad maakonna haridus- ja tööeluga, saades põhjaliku ülevaate karjäärispetsialistide tööst, meetoditest ja Järvamaa eripäradest.

Marlene Klor ja Janine Jerabek eelistasid Eestit mitmel põhjusel, kuid väga oluline roll on siin kasutusel olevatel digitaalsetel lahendustel ja innovatsioonil. Nad leiavad, et Eesti pole innovatiivne mitte ainult digitaalses maailmas, vaid ka tugiteenuste arendamisel. „Kuigi Saksamaad nähakse kui jõukat riiki, ei ole ta võib-olla kõige modernsem ja innovaatilisem. Eesti paistab selles osas palju rohkem silma ja uuendusmeelsus avaldub ka tugisüsteemides, mis erinevad Saksamaa omadest tuntavalt,“ räägivad nad.

Kuu aja vältel külastatakse seitsme erineva maakonna Rajaleidja keskuseid kolmes praktikagrupis – Valgamaad, Pärnumaad, Järvamaad, Läänemaad, Hiiumaad, Ida- ja Lääne-Virumaad. Eesmärk on saada ülevaade hariduse tugiteenuste süsteemist, külastada kohalikke haridusasutusi ja tutvuda erinevate haridus- ja tööelu korraldavate asutuste ning ühendustega. Selleks tehakse tänavu koostööd ka Töötukassa ja Tallinna Tehnikaülikooliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles