Aravetel lasti pangaautomaat õhku (1)

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel kella kahe paiku lasti Järvamaal Aravetel Meie kaupluses asuv sularahaautomaat õhku.

Kohalik elanik selgitas Järva Teatajale, et kuulis öösel mõni minut enne kella kahte tugevat plahvatust ja seejärel hakkas kaupluse sireen tööle. 
Kohapeal selgus, et õhku oli lastud Swedbanki sularahaautomaat. Kaupluse seinas, kus varem asus pangaautomaat, laiutas tühi auk. Purunenud olid ka kaupluse aknad. Kaupluse esine parkla oli täis klaasikilde ja pangaautomaadi tükke. Samuti vedeles maas hulgaliselt raha. 

Politsei pressiesindaja Maria Gonjak sõnul sai häirekeskus täna öösel kell 1.58  teate, et Aravete alevikus on pangaautomaadi juurest kuulda häiret, millele eelnes plahvatusele sarnanev heli ning purustatud oli pangaautomaadi esimene pool. "On täpsustamisel, mida pangaautomaadi purustamiseks kasutati, samuti on täpsustamisel tekitatud kahju suurus," lisas ta. 

Gonjak märkis, et hoones eluruume ei ole ning kellegi elu või tervis juhtumi käigus ohtu ei sattunud. Juhtumi osas alustatakse kriminaalmenetlus paragrahvi alusel, mis käsitleb vargust. „Pärast teate laekumist hakkas politsei kohe kontrollima sündmuskohta ning töö jätkub ka praegu, et kõik juhtumi asjaolud välja selgitada,“ ütles Paide politseijaoskonna juhtivuurija Jan Aasma.


Esimesena jõudsid sündmuskohale Aravete päästjad, kes piirasid ala lintidega, et kõrvalised isikud ei pääseks sündmuskohta. 
Enne, kui politseinikud pääsesid asja lähemalt uurima, saabus sündmuskohale pommigrupp ja koer, kes veendusid, et seal pole mõnda lõhkemata jäänud pommi. 
Esimesed inimesed, kes sündmuskohale jõudsid, kinnitasid, et kurjategijaid nemad ei näinud. 
Kui palja raha kurjategijate saagiks langes, pole veel teada. 

Lisaks toidupoele asuvad samas majas lillepood ja postkontor.
Järva vallavanem Rait Pihelgas ütles, et politsei viib oma menetlustoiminguid sündmuskohal läbi arvatavasti lõunani ja enne seda kedagi majja ei lasta.
Ta rääkis ka kaupluse töötajatega, kes kinnitasid, et kohe kui politsei oma töö lõpetab, soovivad nad kaupluse koristada ja katta purunenud aknaavad, et pood võimalikult kiiresti avada.
Pihelgas selgitas, et on võtnud juba ühendust ka pangaga, et enne uue automaadi paigaldamist oleks sealsetel inimestel võimalus sularaha kätte saada.

Järva valla koduleheküljelt saab teada, et Swedbank andis tagasiside, et tänase päeva jooksul hinnatakse kahjud ning lähtuvalt sellest selgub aeg, millal paigaldatakse uus pangaautomaat Aravetele.

Omniva andis tagasisidet, et kirjakandjad kannavad täna välja kirjad ja perioodika. Ajakirjandus võib viibida 1-2 päeva. Neljapäeva osas on hetkel veel kanne lahtine ning selgub tänase päeva jooksul.

Kui keegi omab rohkem infot või nägi midagi antud juhtumi osas, siis kontakteeruge politseiga telefonil 5024586 (Heiki Raest).

Soomes õnnestus kurjategijatel lasta õhku neli sularahaautomaati
Kui Eestis on  üritatud sularahaautomaate lahti puurida ja ketaslõikuritega avada, siis ka masinate õhkulaskmises pole tegelikult midagi uut.
Üheksa aastat tagasi lasti Soomes õhku neli sularahaautomaati, kuid politseil õnnestus kurjategijad tabada.
Pirkanmaa ringkonnakohus saatis 2010. aasta suvel sularahaautomaate õhkinud rootslaste jõugust kaheksa meest vangi, lisaks sai üks tingimisi karistuse.
Kuritegelik grupp lõhkus 2009. aasta suvel ja sügisel ära sularahaautomaadi Hauholas, Pyhäjärvil, Humppilas ja Punkalaidunis, vahendab MTV3.
Nad tegutsesid ühe ja sama skeemi järgi: esmalt lasti automaat õhku ja seejärel lahkuti koos rahaga. Kurjategijate saagiks langes üle 500 000 eurot.
2009. aasta septembris üritas Belgias kaks meest sularahaautomaati õhata, kuid nad kasutasid selleks liiga palju dünamiiti, mistõttu said mõlemad surma.
Kurjategijad kasutasid toona nii suurt kogust lõhkeainet, et lisaks sularahaautomaadile lendas õhku ka pool pangakontorist.
Möödunud aasta oktoobris õhkisid kurjategijad sularahaautomaadi Suurbritannias asuvas Darlingtoni linnas. Neil õnnestus masinast ka raha kätte saada ja kaduda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles