Türil selgub Eesti parim noor aednik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme võtavad Lillelaadal mõõtu nooraednikud.
Homme võtavad Lillelaadal mõõtu nooraednikud. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

​Homme selgub Türi lillelaadal Eesti parim noor aednik. Tänavusele kutsevõistlusele on end Räpina aianduskooli ja Kopli ametikooli noorte kõrval end kirja pannud ka välisvõistlejad Hispaaniast, Ungarist, Serbiast ja Rumeeniast.

Võistluse ühe eestvedaja, Räpina aianduskooli puuviljanduse õpetaja Liisi Kondi sõnul on ülesanded üles ehitatud  aianduse eriala õppekavast lähtudes ning  peaksid seetõttu olema võimetekohased kõigile osalejatele. 

«Erilist tähelepanu pöörame sellel aastal  taimekaitsele, mis võibki olla meie võistluse raskeim pähkel, sest aednikutöös on väga vajalikud täpne arvutusoskus ja teadmised, kuidas enda tervist taimekaitsevahenditega töötades kaitsta,» selgitas Kont.

Noore aedniku võistlusel tuleb tunda taimeliike, teada nende ladinakeelseid nimesid ning olla osav pookimises ja taimede istutuses. Võistlejad võtavad mõõtu ka taimekahjustuste kindlakstegemises ja tõrjevahendi valimises. Viimases osas tuleb abivahendeid kasutamata välja mõõta aianöör ja määrata etteantud viljade kaal.

«Selliste võistluste kaudu loodame ka noortele rohkem oma erialaga silma jääda,» sõnas Kont.

Kont tõdes, et kuigi aednikuamet on vana ja väärikas, ei ole see noorte seas väga populaarne ei meil ega ka välismaal. Eestis tehtava OSKA põllumajanduse ja toiduainetööstuse tööjõu-uuringust selgus, et aednikke koolitatakse Eestis isegi rohkem, kui vaja, kuid tööturule jõuab neist väga väike osa.

«Selliste võistluste kaudu loodame ka noortele rohkem oma erialaga silma jääda,» sõnas Kont.

Nooraednike võistlus algab  Türi lillelaadal homme, 18. mail kell 10.30 pealava kõrval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles