Järvakaid oodatakse doonoripäevale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereannetus.
Vereannetus. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab Paide doonoreid 24. mail kell 10.30 kuni 15.00 Paide Muusika- ja Teatrimajas (Pärnu 18) toimuvale doonoripäevale.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit toonitas, et eriliselt oodatud on 0-, A- ja B-negatiivse ning A-positiivse veregrupi doonorid.

Eelmisel kuul Paide Muusika- ja Teatrimajas toimunud doonoripäeva külastas 86 järvakat, kellest 80 inimesel lõppes külaskäik eduka vereloovutusega. Verekeskus lahkus Eestimaa südamest 36 liitri verega.

Pärast 24. mai doonoripäeva tuleb Põhja-Eesti Regionaalhaigla taas Paidesse juba doonoritelkidega – 24. ja 25. juulil kella 12-18 on kollased telgid püsti Paide Muusika- ja Teatrimaja juures.

Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab viis kuni kümme minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist. Vereandmise käigus võetakse doonorilt 450 milliliitrit verd – see on  kogu täiskasvanu inimese verest, mis taastub keskmiselt 72 tunni jooksul.

Annetatud verd kasutatakse iga päev rasketel operatsioonidel, sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Lisaks on doonorivere toel võimalik teha iga päev paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu ei saaks suure verekaotuse kartuses sooritada. 

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. 

Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel soovituslikult 90 päeva. Vereloovutusele tulles tuleb kindlasti kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles