Vanalinna seinamustrite jäädvustus kogub hoogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide vanad tapeedimustrid saavad raamatukaante vahele.
Paide vanad tapeedimustrid saavad raamatukaante vahele. Foto: Kuvatõmmis Hooandja videost

Paide säästva renoveerimise infokeskus kogub annetusi, et kokku panna Paide vanalinna majade ajaloolisi interjööre ja tapeedimustreid tutvustav raamat.

Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Karen Klandorf ütles, et viimase paari aasta jooksul on uurijad leidnud Paide majadest hulgaliselt ajaloolisi tapeete, millest paljud on lausa poolteist sajandit vanad. Leiud pärinevad 19. sajandi teisest poolest, 20. sajandi algusest ja Eesti Vabariigi algusaastatest.

«Tahame neid leide teiega jagada, sest need on tõeliselt ilusad ja annavad aimu, millistes kodudes meie eelkäijad elasid,» sõnas Klandorf.

Säästva renoveerimise infokeskuse eesmärk on järgmise aasta algul välja anda Paide vanalinna kodusid väärtustav trükis, mis motiveerib arhitektuuripärandit veidi teise pilguga vaatama ja näitab, millised mustrid on peidus kulunud fassaadi taga ja tapeedikihtide all.

Raamatusse koondatakse tapeedimustrid ja valik rekonstruktsioone, ajaloolised haruldased interjöörifotod Paide kodudest ning kodukujunduse põhitõed ja sisustusteave.

Ajaloolised tapeedimustrid.
Ajaloolised tapeedimustrid. Foto: Kuvatõmmis Hooandja videost

Raamatu autorid on Eesti virtuaalse tapeedikogu üks asutajaid, Viljar Vissel, ning konservaator ja uurija Kristiina Ribelus, kes on ajalooliste interjööridega kokku puutunud.

Raamatu trükkimist toetab kultuuriministeerium. Kuna ettevalmistavad tegevused, nagu tapeedikihtide avamine, puhastamine ja ülesjoonistamine, ning uurimistöö on ajamahukad, siis kogutakse Hooandja veebikeskkonnas lisaks vabatahtlikke annetusi.

Projekti saab toetada Hooandjas 15. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles