Kõige koledam sõna vajab väljaselgitamist

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesõna konkursi logo.
Kolesõna konkursi logo. Foto: ERR
  • Koledaima sõna tiitlit püüavad: superministeerium, tolerast ja laikima

ERRi arvamusportaali korraldatavale aasta kolesõna konkursile laekus sellel aastal sada sõna. Kolm nende hulgast on nüüd lõpphääletusele jõudnud.

Koledaima sõna tiitlit püüavad: superministeerium, tolerast ja laikima.

ERR veebilehel tuuakse välja, et superministeeriumi sõna välja pakkunud esitajad heitsid sellele ette, et sõna on sisuliselt ebatäpne ja punnitatud. Sõna «tolerast» esitajad viitasid maitsetusele ja madalkeelsele taustale (tolerast on moodustatud sõnadest tolereerima ehk sallima ja pederast (halvustav väljend homoseksuaalsete inimeste kohta)).

Laikima all mõeldakse sotsiaalvõrgustik Facebookis või ka mujal oma meeldimuse väljendamist. Sõna esitajate hinnangul on see inglise keelest pärit toorlaen, mille asemel võiks kasutusele võtta hea eestikeelse vaste.

ERR kodulehel kolesõnade polt hääletajatel palutakse lisaks kolesõna valikule võimalusel pakkuda välja ka alternatiiv, mis oleks sobivam väljend värdkeelendi asemele.

Kolesõna 2018 tehakse ERRi veebilehel teatavaks 1. juunil. Samas avaldatakse ka eesti keele asjatundjatest koosneva žürii arvamuse.

Oma valiku saab teha SIIN

ERRi portaal kuulutas esimese kolesõnavõistluse välja 2013. aastal ajendatult kirjanik Maarja Kangro ebasõnade teemalisest Vikerraadio päevakommentaarist. Esimeseks kolesõnaks osutus "validaator", lisaks sellele on kolesõnadeks valitud "enekas" ja "kootsing".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles