Ettevaatust! Sääsetõrjevahendid võivad ohustada tervist

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsed on suvel tülikad.
Sääsed on suvel tülikad. Foto: Jüri Rüsülainen/Valgamaalane

Terviseamet soovitab kasutada sääsetõrjevahendeid mõistlikult, sest kokkupuude neurotoksilist dietüültoluamiidi ehk DEETi sisaldava tootega võib põhjustada iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja kõhulahtisust, raskematel juhtudel ka teadvusekaotust, vererõhu langust ja krampe.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder ütles, et sääsetõrjevahendite liialduse tagajärgedega puutuvad meedikud kokku igal aastal. Sel aastal tasub tulenevalt sääskede rohkusest eriti tähelepanelik olla. „Sääskede agressiivne käitumine ja rohkus aitavad kindlasti kaasa soovile kasutada sääsetõrjevahendit keskmisest rohkem. See aga võib kahjustada juba nii täiskasvanu, kuid eriti lapse tervist,“ hoiatas ta.

Näiteks tasub sääsetõrjevahendite kasutajatel silmas pidada, et telkima minnes pole mõistlik DEETi sisaldavat toodet seal olevate sääskede kindlaks elimineerimiseks telki laiali pihustada, sest nii loob inimene omale ise gaasikambri ja saab kindlasti mürgistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles