Päästeamet: algas suure tuleohuga aeg, kõikjal Eestis on metsas lõket teha keelatud

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeõppus metsatulekahju kustutamiseks Kõltsis
Päästeõppus metsatulekahju kustutamiseks Kõltsis Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alates tänasest, 31. maist hakkab kehtima kogu Eesti  territooriumil suure tuleohuga aeg. Eelmistel aastatel on päästeamet suure tuleohuga aja välja kuulutanud piirkonniti. Tänavu on olukord väga tuleohtlik kuuma ja kuiva ilma tõttu kõikjal.

 

Suure tuleohuga aeg tähendab, et  kõrge temperatuuri ja sademete puudumise tõttu on looduses äärmiselt suur tuleoht ning igasugune tuletegemine võib tekitada põlengu või põhjustada tulekahju metsas või maastikul.

Inimestele seab suure tuleohuga aeg lisapiirangid metsas tegutsemisel. „Suure tuleohuga ajal on keelatud metsas suitsetada, grilliseadet kasutada ja lõket teha, sealhulgas selleks ettevalmistatud kohas,“ selgitas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. Päästeametile tähendab suure tuleohuga aeg kõrgendatud tähelepanu pööramist inimeste käitumisele looduses ringi liikudes ja toimetades.

Viimastel aastatel on päästeameti võimekus Euroopa Liidu tõukeraha toel oluliselt suurenenud. Päästeametil on uued põhiautod, paakautod ja konteinerautod. „Päästeameti kasutuses on neli drooni, mis annavad meile maastikupõlengute korral kiire ülevaate põlengu ulatusest ning võimaldavad teha kiiremaid ja tõhusamaid otsuseid tööde alustamiseks,“ ütles pPäästeameti päästetöö osakonna juhataja Martin Lambing. Lambingu sõnul tuleks droonide olemasolu ja spetsiifikat veelgi laiendada, et hõlpsamini luuret teha ja tulekoldeid avastada. 

Viimastel aastatel on päästeameti võimekus tänu Euroopa Liidu tõukeraha toel  oluliselt suurenenud.

Päästeamet tuletab meelde, et tulekahju on kergem ennetada kui seda hiljem kustutada, see tähendab et looduses tuleks liikuda ja käituda hoolivalt. Palume mootorsõidukiga looduses sõitmist vältida, auto tuleks parkida mittesüttivale pinnasele ja mitte sõita ATVga turbasel pinnal. Auto väljalaskesüsteem võib kuiva looduse süüdata ja ATVga turbapinnal sõites võib koguneda turbamulla tolm sõiduki summutile ning selle kuumenedes ja tagasi maapinnale kukkudes võib puhkeda tulekahju.

Sellise mõtlematu tegevuse tagajärg haarab suure hulga päästevarust ning võib oluliselt halvendada ülejäänud päästeteenuste kättesaadavust elanikkonnale.

Vaata ilmateenistuse tuleohukaarti siit!

Käitumisjuhised metsa- ja maastikutulekahju korral leiad päästeameti kodulehelt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles