Üleskutse: rutikverelased, tagasi oma juurte juurde

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rutikvere mõisa häärber 1953. aastal, kui seal tegutses Päinurme 7klassiline kool. Järgmise, 1954. aasta külmal 7. veebruari ööl põles peahoone maha. Tollest ajast siiani on häärberist alles kohalikest põletatud tellistest tehtud kivimüürid.
Rutikvere mõisa häärber 1953. aastal, kui seal tegutses Päinurme 7klassiline kool. Järgmise, 1954. aasta külmal 7. veebruari ööl põles peahoone maha. Tollest ajast siiani on häärberist alles kohalikest põletatud tellistest tehtud kivimüürid. Foto: Foto Päinurme koduloomuuseumi kogust

Endise Rutikvere valla külade sõprade seltsing kutsub kõiki selle valla külade endisi ja praegusi elanikke ja nende järeltulijaid külade päevale 07. juulil endise Kütimäe koolimaja juurde.

 

Raul Roosimaa ütles, et nendeks küladeks on praegu Järvamaa piiridesse kuuluvad Pendimetsa ja Rutikvere ning Põltsamaa valla koosseisu kuuluvad Kõrkküla, Väljataguse, Arisvere, Sopimetsa, Vabriku, Unvilla ja Nurga külad. Kokku kuulus kunagise Rutikvere valla koosseisu 9 küla 147 taluga ja ligemale tuhande elanikuga. Iseseisva vallana tegutseti 1939. aastani.

Tänaseks pole valla külades järel mitte eriti palju talusid. Mõnel talu kohal meenutavad seal elanud inimesi varemed või põlispuud ja varemed. Mõnest kohas ei meenuta talu asukohta enam mitte midagi.

On valminud raamat selle valla küladest, taludest ja  inimestest. Enamus koduloolisest uuringust selles raamatus haarabki aega selle valla loomisest kuni likvideerimiseni. Vald loodi 1866. aastal. Ühtekokku sai vald tegutseda iseseisva vallana 73 aastat. Raamatusse on lisatud kõigi külade kaardid kust saab leida oma esivanematele kuulunud talude asukohad ja lugeda kes seal elasid 1900- 1925. mälestusi. Raamat on osaliselt abiks ka  perekonna ajaloo  uurijatele. Raamat on illustreeritud paljude ajalooliste fotodega.

Tänaseks pole valla külades järel mitte eriti palju talusid. Mõnel talu kohal meenutavad seal elanud inimesi varemed või põlispuud ja varemed.

Külade päeva korraldajad on planeerinud sellel päeval paigaldada mälestustahvlid kunagise Vanakooli asukoha juurde ja Rutikvere koolimajale Kütimäel. Samuti paigaldatakse Kütimäele infotahvel endise  valla kaardiga kust leiab kõikide talude nimed ja asukohad. Koolimajja seatakse üles fotonäitus ajalooliste piltidega.

Külastame ka Rutikvere mõisa ja Kütimäel asuvat kalmistut. Planeerime paigaldada  kalmistu juurde infotahvli.  Soovijail on võimalus koos meiepoolse giidiga külastada oma esivanemate endist koduküla.

Peame ka pidu. Esinema tulevad endise Pajusi valla ja Põltsamaa Kultuurimaja taidlejad. Pakume külasuppi. Kogunemine alates kella 11:30 endise Kütimäe koolimaja juures. Päeva loodetav lõpetamine kell 18.

Palve on kõikidele osalejatele ennast ja oma pere võimaluse korral eelnevalt registreerida leheküljel siin. Sealt leiab ka lisanfot päeva kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles