Arvamusfestivalil on fookuses suhtluskultuur, Balti koostöö ning demokraatia olemus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival - Teine päev
Arvamusfestival - Teine päev Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuuenda arvamusfestivali programmi koostamine on sadakonna arutelu korraldaja ühisloomena jõudnud lõpusirgele. Eriline tähelepanu on sel suvel Eesti suhtluskultuuril, samuti räägitakse 100aastaste Balti riikide tulevikust ning süvenetakse demokraatia olemusse. Ühtekokku tuleb 160 arutelu 23 alal.

 

Aruteluteemad jõudsid festivali kavva kevadise ideekorje  põhjal. Arvamusfestival pakkus eelnevalt mõtteaineks Eesti 100. aastapäevaga seotud märksõnu, mis kõik ka programmi jõudsid. Samuti joonistusid esitatud ideede põhjal välja näiteks usuala, metsaala, tehnoloogia ala, tervise ja turvalisuse ning inimvara ala. Arutelude kavaga saab tutvuda arvamusfestivali kodulehel.

Arvamusfestivali suurtoetaja Swedbanki eestvedamisel sündinud alal Eesti, Läti, Leedu 2038 vaagitakse Balti riikide ühiseid rõõme ja muresid. Küsitakse, kes on rikkam, kas Jaan, Janis või Justas, ning räägitakse demograafilistest ja majanduslikest katsumustest kolmes riigis. Eesti piirist kaugemale ulatuvad arutelud ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu toetusel sündinud demokraatiaalal, kus juttu tuleb Euroopa kodanikkonnast, populismi mõjust ning meedia kriitilisest tarbimisest.

Festivali eestvedaja Maiu Lauringu sõnul on tänavusel festivalil eelmistega võrreldes kavas rohkem Eestist kaugemale ulatuvaid teemasid. “Arvamusfestivali üks põhiväärtusi on avatus ning sellest lähtudes oleme programmi valinud eri riikide kogemusi kokku toovaid arutelusid. Tavalisest rohkem on osalejate seas ka väliskülalisi,” selgitas Lauring. Ta avaldas lootust, et see rikastab külastajate festivalikogemust.

Arvamusfestivali suurtoetaja Swedbanki eestvedamisel sündinud alal Eesti, Läti, Leedu 2038 vaagitakse Balti riikide ühiseid rõõme ja muresid. Küsitakse, kes on rikkam, kas Jaan, Janis või Justas, ning räägitakse demograafilistest ja majanduslikest katsumustest kolmes riigis.

Erilise tähelepanu all on tänavu Eesti arutlus- ja suhtluskultuur. Kiusamisvaba Kooli veetud suhtluskultuuriala aruteludes küsitakse, kuidas kiusuvabalt suhelda, kas ja kuidas erinevused rikastavad, võrreldakse eestlaste ja soomlaste suhtluskultuuri ning mängitakse Eesti väärtuste mängu. Telia digitarkuse alal räägitakse lähemalt suhtlusest küberruumis.

Esimest korda on võimalik kaasa lüüa arvamusfestivali hitiks kujunenud parlamendierakondade esimeeste aruteluteema valimisel. ERRi portaalis saab küsitlusele vastata juuni lõpuni.

Arvamusfestival on Paides 10. ja 11. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles