Terviseamet: karuputkemürgi mõju leevendab päiksevalgusest hoidumine

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karuputk Tartumaal
Karuputk Tartumaal Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Karuputkega kokkupuutunu peaks nahka kiiresti pesema ja kokkupuute kohta vähemalt kaks päeva päikesevalguse eest kaitsma, edastas terviseamet, mille mürgistusteabekeskuse infoliin 16662 registreeris selle aasta esimese karuputkemürgistuse.

„Karuputk on inimesi vigastanud nii trimmerdamisel, ATV-ga maastikul liikudes kui ekslikult kena taime pähe koju viiduna,“ ütles mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder. „Kevadel ja suve hakul tuleb eriti ettevaatlik olla, sest muidu enam kui pooleteistkümnemeetrised taimed on veel lühikesed ja võivad looduses rändajat salaja tabada.“

Oderi sõnul on karuputkemürgistused iga-aastane nähtus. Noori karuputkevõrseid aetakse segamini varsselleriga ja neid üritatakse ka rabarberi pähe süüa. Maaomanik, kes kavatseb iseseisvalt oma aias või põllul kasvavat karuputke tõrjuda, peaks kindlasti kandma pikki veekindlaid riideid ja kummikuid, kummikindaid ning võimalusel ka kaitseprille. Peale tõrjetööd tuleb võtta riided ära ettevaatlikult, sest kui need on taimemahlaga koos, võib nahk sellega kokku puutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles