Kaubandustegevuses ja kokkuostul kasutatavad kaalud peavad vastama nõuetele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooaja esimesed maasikad turul müügil.
Hooaja esimesed maasikad turul müügil. Foto: Marko Saarm / Sakala

Seoses alanud aia- ja metsasaaduste müügiperioodiga tuletab Tehnilise Järelevalve Amet meelde, et kaubandustegevuses ja kokkuostul kasutatavad kaalud peavad olema nõuetele vastavad. 

Et tagada mõõtmiste usaldusväärsus peavad jaemüügil ja kokkuostmisel kasutatavad kaalud olema taadeldud. Kaalude taatlemisega tegeleb Eestis kolm taatluslaborit (Metrosert AS, Metrex Mõõtekeskus OÜ ja Kaalukoda A.A. OÜ). Kaalude taatlemist on võimalik läbi viia laboris või kohapeal. Kaalude taatluskehtivusaeg on üks aasta.

Nõuetekohaseid kaale müüvad Eestis mõõtevahendite müügile spetsialiseerunud ettevõtted.  Taadelda saab ainult mõõteseaduse nõutele vastavaid kaale. Koduelektroonika poodides müüdavad lihtsad köögikaalud üldjuhul mõõteseaduse nõuetele ei vasta ning neid ei taadelda.

Taadeldud kaalude kasutamise nõue ei rakendu kõigile aiasaaduste müüjaile. Koduste maasikate jms teeäärsed müüjad ei pea kasutama taadeldud kaale, kuna tegu ei ole kaubandustegevuse seaduse tähenduses majandustegevusega. Kauplemine koduväravas põhineb poolte vahelisel usaldusel, kuid soovitatav on mõõtevahendite korrasolekut siiski enne kasutamist kontrollida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles