Looduses tohib jälle tuld teha

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbapinnase põleng. Foto on illustratiivne.
Turbapinnase põleng. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Alates 23. juunist jäävad suure tuleohuga piirkondadeks Eestis vaid Jõgeva ning Ida-Virumaa, ülejäänud Eestis jääb kehtima tuleohtlik aeg.

 Kui suure tuleohuga aeg tõi eelkõige kaasa lisapiirangud metsas- ja maastikul liikumisel, st metsas ja maastikul suitsetamine, grilliseadme kasutamine ja lõkke tegemine oli täiesti keelatud, sh selleks ettevalmistatud kohas, siis tuleohtlikul ajal võib selleks ettenähtud kohtades tuld teha.

Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe sõnul lähtuti suure tuleohuga aja lõpetamisel muutunud ilmast. „Tänu viimaste päevade vihmasadudele on suures osas Eestis tuleoht langenud.“

Hoolimata olukorra muutusest tuletab Tagne Tähe meelde, et oluline on teha oma jaanilõket ohutult, pidades silmas peamisi tuleohutusnõudeid. „Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ning lõket tohib teha vaid vaikse tuulega, kui tuul on aga liialt tugev, nagu näiteks täna, oleks mõistlik kaaluda, kas lõket üldse teha,“ lisas ta

Ka väiksest maastikupõlengust võib saada hetkega ulatuslik ja traagiliste tagajärgedega põllu- või metsapõleng, mistõttu on äärmiselt oluline lõkke tegemisel nii metsas, maastikul kui koduaias järgida tuleohutusnõudeid.

Päästeamet tuletab meelde!

·        Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ning käepärast tuleb hoida esmased kustutusvahendid.

·        Lõket tohib teha vaid nõrga tuulega – kuni 5 m/s.

·        Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, lõkkel tuleb lasta lõpuni põleda, lõkkejäägid kustutada veega või summutada liivaga.

·        Metsas liikujatel on lõkke tegemisel ja grillimisel soovitav kasutada riigimetsa majandamise keskuse lõkkekohti, mille asukohad on leitavad internetilehelt www.rmk.ee. Infot avalike lõkkekohtade ja grillimisplatside kohta saab ka kohalikest omavalitsustest.

Täpsemat infot ohutuks grillimiseks ja lõkke tegemiseks saad küsida päästeala infotelefonilt 1524. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles