Kuus Järvamaa metsa läheb kaitse alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaamet tahab looduskaitseala luua Ravametsa, kus kasvab kaitsealustest liikidest kaunis kuldking.
Keskkonnaamet tahab looduskaitseala luua Ravametsa, kus kasvab kaitsealustest liikidest kaunis kuldking. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Keskkonnaamet plaanib üle Eesti kaitse alla võtta 59 uut ala, et säilitada laane-, sooviku- ja salumetsi. Nende hulgas on ka Järvamaa metsad.

Selleks algatati keskkonnaministri käskkirjadega määruse «Laane- ja salumetsade kaitseks looduskaitsealade moodustamine ja kaitse-eeskiri» menetlus, mida viib läbi Keskkonnaamet.

Valitsuse seletuskirja kohaselt on range kaitse all oleva metsamaa pindala suurendamine oluline, sest intensiivse metsamajandus mõjutab tuhandeid metsades elutsevaid liike. Vanade metsade osakaal on hakanud vähenema, metsamaastik on killustunud ning kadumas on liikidele sobilikud elupaigad ja võimalused ümberasumiseks.

Kõige enam on ohustatud laane-, salu- ja soovikumetsa kooslused, mis paistavad silma kõrge liigirikkusega. Põhjus peitub selles, et viljakal pinnasel kasvavad metsad on suurema tootlikkusega ning seetõttu ka majanduslik huvi nende osas suurem.

Järva vallas tahetakse kaitse alla võtta järgmised metsad: Kapu (Kapu külas), Kurisoo mets (Kurisoo ja Orgmetsa külas), Lüsingumetsa (Jõgisoo, Reinevere ja Roosna külas), Ravametsa (Rava külas) ja Salutaguse (Kuksema külas).

Ravametsa looduskaitse alla võtmise vajadust suurendab asjaolu, et seal asuvad sellised looduskaitsealused taimeliigid nagu kaunis kuldking, suur käopõll ja vööthuul-sõrmkäpp.

Lisaks Järva vallale plaanitakse maakonnas luua ka looduskaitseala Käru metsa, mis asub Türi vallas Kädva, Kändliku ja Lungu külas ning Kehtna vallas Kastna külas.

Keskkonnaameti määruse vastuvõtmiseks toimub juuli lõpuni piirkondlikus keskkonnaameti kontoris ja ameti kodulehel avalik väljapanek. Pärast avalikustamist esitatakse eelnõu orienteeruvalt 2019. aasta veebruaris ministeeriumite vahelisele kooskõlastamisele ning eeldatavasti jõustub see 2019. aasta aprillis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles