Retkelised sõitsid Pitka auks sadakond kilomeetrit

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alo Aasma

Kaitseliidu Järva maleva eestvõttel sõitsid eile ligi 20 retkelist jalgratastega Järvamaalt pärit admiral Johan Pitka auks sadakond kilomeetrit.


Retkelised alustasid nii Paidest kui Türilt teekonda kell 7 ja said kokku Väätsal. Sealt mindi juba ühiselt mööda vanu kruusa- ja metsavaheteid Harjumaale Alansi külla, kus on teadaolevalt admiral Johan Pitka viimne puhkepaik. Nagu kahel varasemalgi aastal istutati Pitka mälestuskivi juurde tamm, et aastakümnete pärast võiks Eesti ühe silmapaistvaima sõjamehe auks olla seal park.
Tänavuse retke tegi eriliseks end hobiajaloolaseks tituleerinud Valdo Praust, kes rääkis 50kilomeetrisele teekonnale jäänud ajaloolistest paikadest ja sündmustest ja kohati ligi 1000 aasta vanusest teedevõrgust. Üheksa tundi kestnud rattaretke marsruudi pikkuseks kujunes sadakond kilomeetrit.
19. veebruaril Järvamaal Jalgsema külas sündinud admiral Johan Pitka oli Eesti Vabadussõja hing kelle eestvedamisel loodi Kaitseliit, soomusrongid ja sõjalaevastik . Teadaolevalt hukkus Pitka 1944. aasta septembris Harjumaal Alansi külas. Admirali mälestuseks korraldab Kaitseliidu Järva malev igal aastal veebruaris ka 20kilomeetrist rahvamatka Jalgsemalt Peetrisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles