Paide kroonis uued kuningad

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Alo Aasma

Eile õhtul Paide tehisjärve ääres olnud jaanipäevapidustuste kulminatsiooniks oli uute Paide kuningate ametisse astumine. Üle tuhande pidulise silme all kinnitati ametisse seitsmenda kuningate põlvkonna esindajad, et meenutada eestlaste muistseid vabaduspüüdlusi ning nelja kuningat, kes Paide ordulinnusesse läbirääkimistele tulnuna ordu käe ja mõõga läbi hukati.

Kuningas Tõeleid Neljas, kodanikuimega Vello Talviste, valis oma järeltulijaks ehk kuningas Tõeleid Viiendaks Enn Sõmeri, Ivo Seitsmes, kodanikunimega Mart Mikson, valis Ivo Kaheksanda tiitlit kandma Tõnis Elmiku, Jüri Neljas, kodanikunimega Kalle Grünthal, valis oma ametijärglasena Jüri Viienda tiitlilt kandma Gabriel Rikbergi ning Murulaid Neljas, kodanikunimega Ako Aasma, valis Murulaid Viienda väärilist tiitlit kandma Lauri Lipu.

Piduliku võimu üleandmistseremoonial andsid praegused kuningad tulevaste lisaks oma kuninglikele rüüdele, mõõkadele ka aurahad ning head sõnad ja näpunäited, kuidas kuningate väärilist rolli edukalt täita. Ametisse astunud kuningad andsid pühaliku tõotuse esindada paidelasi kogu au ja väärikusega ning olla esindatud nii kõikidel Paide suurimatel üritustel kui tutvustada nii end kui linna mujal Eestis toimuvatel sündmustel.

Paides on alates 2005. aastast kombeks igal aastal jaanipäeva paiku määrata ametisse neli Paide kuningat, kes vapralt ja väärikalt nii Paide linna kui tema austusväärset linnarahvast esindaksid nii kodulinnas kui ka väljaspool.

Lisaks kuningate ametisse nimetamisele said jaanipidulised osa traditsioonilistest jaanipäevategevustest, sest õhtu jooksul oli kõigil pidulistel võimalus osavust ja rammu proovida jaanipäeva mängudes ja jõukatsumistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles