Rikete arv Elektrilevi võrgus jätkab langustrendi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Ants Liigus

Kui möödunud aastal oli Eesti suurima võrguettevõtte Elektrilevi piirkonnas rekordiliselt vähe rikkeid, siis 2018. aasta esimeses pooles oli rikkeid veelgi vähem kui eelmisel aastal samal perioodil.

Elektrilevi võrgupiirkonnas oli rikkeid esimesel poolaastal 5454, möödunud aastal kokku oli neid 12 131. Võrgu töökindlust on Elektrilevi hinnangul aidanud tõsta ilmastikukindla võrgu ehitamine.

„Oleme alates 2008. aastast võtnud igal aastal maha üle 1000 kilomeetri paljasjuhtmelist õhuliini ja asendanud ilmastikukindlaga,“ ütles Elektrilevi varahalduse valdkonna juht Rasmus Armas. „Täna oleme jõudnud nii kaugele, et ilmaoludest haavatavaid paljasjuhtmelisi madalpingeliine on Eestis veel järel mõnituhat kilomeetrit ning needki asendame paari aasta jooksul ilmastikukindlatega“.

Armas lisas, et alates 2020. aastast liigub Elektrilevi investeeringute fookus suuremate keskpingeliinide uuendamisele, kuna selleks ajaks on praktiliselt kogu Eesti madalpingevõrk ilmastikukindlaks muudetud.

Elektrijaotusahela viimases otsas asuvate madalpingeliinide uuendamine on andnud kiire ja mõjusa efekti rikete vähendamisel.

„Elektrijaotusahela viimases otsas asuvate madalpingeliinide uuendamine on andnud kiire ja mõjusa efekti rikete vähendamisel. Nüüd on aeg fookus suunata suurematele liinidele, kus paljasjuhet on rohkem alles,“ ütles Armas.

Tänaseks on kogu Elektrilevi võrgust 64% ilmastikukindel, aastaks 2025 on eesmärk jõuda 75%-ni.

Ilmastikukindlaks võrguks nimetatakse maakaableid ja tänapäevaseid kaetud juhtmega õhuliine, mis on tavalisest paljasjuhtmega liinist kordades enam ilmamõjude eest kaitstud. Muuhulgas säilitab see enamasti töökindluse ka näiteks puu kukkumisel liinile.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab kokku ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles